Winnaars van Vrijwilligersprijs gemeente Medemblik bekend

Algemeen
Joppe Zijlstra, Sandra Arendz en wethouder Joset Fit.
Joppe Zijlstra, Sandra Arendz en wethouder Joset Fit. (Foto: Marcel Rob)

De winnaars van de Vrijwilligersprijs Medemblik 2021 zijn bekend. De bekendmaking vond plaats in het Oorlogsmuseum in Medemblik. Door het publiek zijn bijna 4.000 stemmen uitgebracht op de genomineerde vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Wethouder Joset Fit maakte de winnaars bekend: Joppe Zijlstra en Jongerencentrum The Future.

Wethouder Joset Fit zei: “Wij zetten onze vrijwilligers extra in het zonnetje en eigenlijk bent u allemaal winnaar. Zonder u waren we namelijk nergens. U zet zich vol overgave in voor de gemeenschap en staat symbool voor vele anderen. Wat u doet is bijzonder en van groot belang voor de gemeenschap. Dankzij u kunnen veel mensen dingen doen die anders niet mogelijk zouden zijn. Corona heeft een hoop leed toegebracht, maar ondanks alles zijn vrijwilligers zich blijven inzetten. Dat is van onschatbare waarde.”

Vrijwilligers

Het was heel spannend, want bij de publieke stemming leek Joppe Zijlstra achter vrijwilliger Rob Overboom te eindigen, maar samen met de jurystemming eindigde Joppe toch als favoriet. Henriëtte Roskam, jurylid: “Joppe is al jaren verbonden aan het Oorlogsmuseum en je zou bijna vergeten dat hij pas 17 jaar is. Zijn vrijwilligerswerk begon met een Maatschappelijke Stage en hij is blijven hangen; hij is bijna dagelijks te vinden in het museum! Joppe is een inspirator voor andere jongeren en dat maakt hem extra bijzonder.” Joppe is blij: “Ik dacht, ik word het niet, want mijn achterstand op Rob haalde ik maar niet in. Dus dit had ik niet verwacht. Ik ben echt heel blij!”

Vrijwilligersorganisatie

Ook voor de organisaties werd het spannend. Inloophuis Medemblik was favoriet bij het publiek, maar samen met de stemming van de jury is Jongerencentrum The Future de winnaar geworden. Rutie Breebaart, jurylid: “Er is vooral gekeken naar hoe onderscheidend de organisaties zijn en hoe ze eruit springen. Jongerencentrum The Future in Andijk is door de jury genomineerd vanwege de aandacht voor ‘kwetsbare’ jongeren, voor wie de vrijwilligers een luisterend oor hebben en als vertrouwenspersoon optreden. Heel waardevol.”

Sandra Arendz, Jongerencentrum The Future: “Dat hadden we niet zien aankomen! Maar, we zijn trots en verrast. En de kinderen krijgen nu een feestje, want dat hadden we ze beloofd als we zouden winnen!”