Theo Spil al veertig jaar de drijvende krachten achter het bakkerijmuseum.
Theo Spil al veertig jaar de drijvende krachten achter het bakkerijmuseum. (Foto: aangeleverd)

Bakkerijmuseum in Medemblik viert veertigjarig jubileum

Algemeen

Voor Ans en Theo Spil is het op 3 juli precies veertig jaar geleden dat zij op een tafel in de Oudtheydtkamer in Medemblik een expositie begonnen met een klein deel van hun collectie oude bakkersvoorwerpen. Theo demonstreerde toen ook de bijbehorende technieken bij. Hij kon toen niet weten dat hij aan het begin stond van een aantal decennia waarin een heus bakkerijmuseum tot wasdom kwam.

Eigenlijk is er na veertig jaar en drie locaties weinig veranderd. Het museum is veel groter geworden en al heel lang zorgen dagelijks veel vrijwilligers dat het bakkersvak op zijn best gepresenteerd wordt. Ans en Theo zijn nog steeds zeer betrokken bij het museum.

Onderscheidingen en prijzen 

Tegelijk is het verhaal van het museum in veertig jaar een indrukwekkende geschiedenis geworden, van een paar vierkante meter naar de vernieuwde situatie met twee aaneengeschakelde panden en een groot depot bijvoorbeeld. Of van de meerdere landelijke onderscheidingen en vele prijzen en van het eerste middelgrote museum dat het Museumregister ontving en daarmee zelfs op het nieuws kwam.

De collectie is verdiept. Zo is de verzameling objecten uit de Gouden eeuw inmiddels ongekend en is sinds enkele jaren ook kunst onderdeel van die collectie. Het oudste voorwerp is een bakker en zijn oven als grafvondst, zo’n vierduizend jaar oud.

Steeds toegankelijker

Met de verbouwing van de afgelopen twee jaar heeft het museum zijn toegankelijkheid sterk verbeterd, niet alleen fysiek, zodat het museum nu ook prima in de rolstoel te bezoeken is, maar ook wat betreft de toegankelijkheid van de informatie. Zo zijn er schermen bij gekomen waarop de verhaallijnen over brood, koek en banket worden uitgelegd, maar ook chips waarmee achtergrondinformatie of gesproken tekst kan worden beluisterd.

Dagelijks demonstraties en activiteiten

Maar nog steeds, al sinds Ans en Theo Spil hun spullen op de tafel uitstalden, zijn er de dagelijkse demonstraties en de kinderactiviteiten. Want wat goed is moet je behouden, al veertig jaar lang.

Snoep zoeken

Alle betrokkenen van het Bakkerijmuseum vieren in het weekend van 1, 2 en 3 juli het veertigjarig bestaan en Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland heropent het museum officieel. 

Het jubileumweekend wordt vrijdag geopend met de vrijwilligers, zaterdag vindt de heropening plaats vanaf 15.30 uur en op zondag, als het echt veertig jaar geleden is dat het museum de eerste dag open was, zijn bezoekers van harte welkom.

In het museum wordt een speciale expositie getoond over de afgelopen veertig jaar en iedereen krijgt 40% korting op de entree. Helemaal lekker is dat er vanaf 10.00 uur twintig zakken snoep met elk twee vrijkaartjes voor het museum te vinden zijn op veel verschillende locaties in Medemblik. De Oude Bakkerij is natuurlijk niet voor niets al die jaren ‘het lekkerste museum van Nederland!’

Meer weten over het museum? Kijk op www.deoudebakkerij.nl 

Theo op de bakkersfiets.
Afbeelding
Workshop ‘Leren luisteren’ in Medemblik Algemeen 9 aug, 16:15
Afbeelding
Stoombootrondvaart op IJsselmeer vanuit Medemblik Algemeen 9 aug, 15:00
Afbeelding
Waterweek Medemblik in de Oosterhaven Algemeen 9 aug, 14:40
Afbeelding
Bowlen in Medemblik Algemeen 9 aug, 12:02
Afbeelding
21e editie Lions Opmeer-Medemblik Golf Open in Wervershoof Algemeen 8 aug, 19:00
Afbeelding
Kermisbrieven bekijken en toren beklimmen tijdens zomertentoonstelling Aartswoud Algemeen 8 aug, 13:16
Afbeelding
Cursus ‘Omgaan met pubers’ in Medemblik Algemeen 8 aug, 10:11
Afbeelding
Auto met twee inzittenden belandt in het water bij Opperdoes 112-nieuws 6 aug, 19:07
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Lisa leest voor Vrijwilligerspunt Partnerbijdrage 4 aug, 08:30
Afbeelding
Actrice en singer-songwriter Noa Zwan uit Medemblik is bezig bijtje Algemeen 4 aug, 08:00
Afbeelding
Open podium op 28 augustus in Ben in Broek Uit 3 aug, 09:14
Afbeelding
Met elkaar rouwen tijdens een wandeling in gemeente Medemblik Algemeen 2 aug, 14:15