Herinnering aan de Slag bij Rustenburg.
Herinnering aan de Slag bij Rustenburg. Foto: aangeleverd

Lezing in Oorlogsmuseum Medemblik

Algemeen

MEDEMBLIK - Na twee eerdere succesvolle lezingen, staat de derde lezingavond in het Oorlogsmuseum alweer in de planning op 2 september. Tijdens deze lezing nemen twee sprekers het publiek mee naar de lokale gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog met behulp van divers (origineel) beeldmateriaal. 

De eerste lezing gaat over Jozef Pretkowski. Zijn verhaal begint voor Abbekerk op 12 april 1945. De Spitfire, waarmee hij die ochtend in Gilze Rijen was opgestegen, werd beschoten en geraakt bij Kolhorn. Het vliegtuig stortte rond 12.00 neer in Abbekerk. In 1995 werd er een onderzoek gestart naar de historie van Jozef Pretkowski. Dit gebeurde op verzoek van de gemeente Noorder-Koggeland in het kader van de 50-jarige herdenking van de bevrijding. Het onderzoek begon op de begraafplaats van Abbekerk, waar de oude grafsteen de enige herinnering was aan deze Poolse vlieger. Het werd een ware wereldwijde ontdekkingstocht, waarvan Frits van der Starre het publiek deze avond deelgenoot wil maken.

De tweede lezing deze avond gaat over de Slag bij Rustenburg. Dinsdag 10 oktober 1944 zond radio Oranje een nieuwe droppingscode uit met de zin: ‘De aap is los’. Die nacht zou er een wapendropping plaats vinden in de Wogmeer. Echter door het slechte weer kon het vliegtuig de droppingsvelden niet vinden en werden er geen wapens gedropt. De transportploeg die de wapens zou ophalen was hier niet van op de hoogte en ging op de afgesproken tijd richting de Wogmeer. Wat zij ook niet wisten was dat een groep Landwachters hen bij Rustenburg in een hinderlaag opwachtte. Een enorm vuurgevecht volgde waarbij meerdere dodelijke slachtoffers vielen. De Duitsers zinden op wraak, met alle gevolgen van dien! Hans Blom kan er alles over vertellen, waarbij ook vele bijzondere feiten aan de orde komen zoals het verband tussen neergestorte Amerikaanse bommenwerpers boven Hoorn in de zomer van 1944, een wit vliegeniersjasje en de Slag bij Rustenburg.

Inloop 2 september vanaf 19.15 uur. De lezing begint om 20.00 uur en bestaat uit twee keer 45 minuten, met tussendoor een pauze van 20 minuten. Reserveer snel een ticket (10 euro) door te mailen naar: lars@oorlogsmuseummedemblik.nl . De opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting. Het Oorlogsmuseum is te vinden aan Zeldenrust 5 in Medemblik. 

Spullen van Jozef Pretkowski uit het vliegtuigwrak.
Afbeelding
Brandmelding bij bloembollenbedrijf in Wervershoof 112-nieuws 16 sep, 15:12
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Archange de Jiel gaat voor hattrick tijdens kortebaan in Medemblik Algemeen 15 sep, 21:20
Afbeelding
Minimagie van Djef Bankersen uit Benningbroek Algemeen 14 sep, 16:49
Afbeelding
Gemeente Medemblik zoekt meest duurzame ondernemers Algemeen 14 sep, 15:01
Afbeelding
Relatief weinig bibliotheeklocaties in Noord-Holland Algemeen 14 sep, 14:53
Afbeelding
Jordy Mol naar het WK in Sofia Sport 14 sep, 14:46
Afbeelding
De Kleine Jantje Beton Loterij van start Algemeen 14 sep, 14:15
Afbeelding
Eerste PuCom heeft spectaculaire post op Oude Haven tijdens Rondomweekend Algemeen 14 sep, 09:00
Afbeelding
Westfriese sportexperience op Westrand in Wervershoof Algemeen 13 sep, 16:43
Afbeelding
informatieavond Veilig werken en wonen in het buitengebied in Opperdoes Algemeen 13 sep, 13:10
Afbeelding
Alkmaar Shopping Night én Blues Weekend Algemeen 13 sep, 09:22
Afbeelding
Zwemrecord Lars Bottelier tijdens Zwemmarathon Stavoren-Medemblik Algemeen 12 sep, 13:13
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Medemblik

Op Rodi Medemblik volg je het laatste nieuws uit Medemblik. Rodi Medemblik informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Medemblik

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Medemblik in je mailbox.