Strijd tussen Westfriese gemeenten tijdens NK Tegelwippen

Algemeen
De Westfriese wethouders zijn klaar voor de strijd. V.l.n.r. Nico Slagter (Stede Broec), Win Bijman (Enkhuizen), Dick Bennis (Hoorn), Arthur Helling (Hoorn) en Harry Nederpelt (Medemblik).
De Westfriese wethouders zijn klaar voor de strijd. V.l.n.r. Nico Slagter (Stede Broec), Win Bijman (Enkhuizen), Dick Bennis (Hoorn), Arthur Helling (Hoorn) en Harry Nederpelt (Medemblik). (Foto: gemeente Medemblik)

Medemblik, de SED gemeenten en Hoorn gaan de strijd aan om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. Wie doet er mee? Vervang tegels door groen in de tuin. 

Het voorjaar is aangebroken. Hoog tijd om de tuin aan te pakken. Het is dit jaar extra interessant om grijs te vervangen door groen. Want de Westfriese gemeenten doen mee aan het NK Tegelwippen. Het startschot voor deze landelijke actie klonk op 21 maart. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt haar omgeving het groenst? Voor het eerst gaan een aantal Westfriese gemeenten met elkaar de strijd aan. 

“Natuurlijk gaan we voor de winst”, zegt Harry Nederpelt, wethouder duurzaamheid van Gemeente Medemblik, enthousiast. “Dus mijn oproep is: haal die tegels uit de tuin! Het NK Tegelwippen loopt tot eind oktober. In die periode gaan we ook een aantal mooie groene acties organiseren. Hou de berichtgeving over het NK Tegelwippen in de gaten.”

De gemeente die de meeste tegels per duizend inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin flink ‘onttegelen’, maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Eén ding is wel belangrijk: vergeet de gewipte tegel(s) niet op te geven via Meedoen - NK Tegelwippen!

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit. Het heeft ook een hoger, gemeenschappelijk doel. Steeds vaker hebben Nederlanders te maken met heftige hoosbuien en langdurige droogte en hitte. Wanneer tegels worden vervangen door groen, wordt wateroverlast meer voorkomen. Water stroomt dan beter weg. Ook zorgt meer groen voor verkoeling tijdens hete zomermaanden. Meer groen is dus waardevol én het maakt de (gevel)tuin of hofje in de buurt ook een stuk gezelliger.

Inspiratie opdoen? Ga dan naar https://nk-tegelwippen.nl/ of volg de Westfriese strijd op social media.