Zwemmarathon Stavoren-Medemblik

Nieuws

MEDEMBLIK - In het IJsselmeer wordt zaterdag 13 augustus het Nederlands Kampioenschap Marathon Zwemmen gehouden. In Stavoren beginnen om 9.00 uur 21 zwemmers aan de 22 kilometer lange IJsselmeer-oversteek van Stavoren naar Medemblik. Dit evenement heeft een lange traditie en is als één van de weinige lange-afstand-zwemevenementen in Nederland overgebleven. Schepen begeleiden de zwemmers één-op-één en er varen een aantal boten voor de koers, scheidsrechters, rescue, dokters, pers en sponsoren.
Het IJsselmeer bedwingen is heel iets anders dan gewoon in een zwembad een lange afstand zwemmen. Golven, wind en soms regen teisteren de deelnemers. Dit jaar zijn ook weer enkele buitenlanders onder de deelnemers. Twee Belgen wagen zich dit jaar naast de Nederlandse langeafstandzwemmers aan de oversteek Stavoren-Medemblik.
De finish is tegenover café Brakeboer aan de Oosterhaven, maar bezoekers kunnen ze vanaf de pier al aan zien komen naast de schepen met een oranje vlag in top. De zwemmarathon valt ook dit jaar samen met de Waterweek in Medemblik, dus aan gezelligheid aan de haven geen gebrek. Vanaf 13.00 uur komen de zwemmers zaterdagmiddag 13 augustus aan in de Oosterhaven van Medemblik. Aanmoedigingen vanaf de kade bij de laatste meters zijn welkom!