Lezing Oudheidkundige Vereniging Medenblick

Nieuws

MEDEMBLIK – Het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick verzorgt vrijdag 21 oktober om 20.00 uur een lezing voor leden en belangstellenden. De bijeenkomst vindt plaats in de zaal van het Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik. Plaatsgenoot Sjaak Pronk vertelt over: Industrialisatie en veranderend Medemblik.
Tijdens de lezing gaat Sjaak in op de industrialisatie van Nederland als nieuwe welvaartsbron, die sedert 1835 werd aangeboord. West-Friesland wordt na WO II aangewezen als één van vier ontwikkelingsgebieden, met daarin Medemblik als één van de vier kerngemeenten. Doel is het opvangen van het arbeidsoverschot uit de tuinbouw door industrie in plaats van pendel. Burgemeester Letschert is de formidabele aanjager. De infrastructuur wordt aangepakt met industrieterreinen, Randweg en Westerdijkweg. De industrie verdwijnt uit de oude binnenstad. In totaal heeft Sjaak een 'database' van 66 industriële bedrijven, al dan niet nog actief in Medemblik. Ze zijn ingedeeld naar drie vestigingsfactoren: regionale markt; ligging, vooral IJsselmeer; arbeidsmarkt/ruimte. Aan Kool, Aerosols, Hoekstra, Krakei, Bobé, Jongert, Conyplex, Monroe, Stadtman/Medistad, Sinus-Jevi, Snel en Vlaar Techniek schenkt hij enige aandacht..
Sjaak Pronk, econoom staat garant voor een boeiende presentatie. Hij publiceerde al eerder in de jaaruitgave van de vereniging.
Iedereen is deze avond van harte welkom. Entree voor niet-leden 2 euro.
Meer informatie via info@okv-medenblick.nl of kijk op www.okv-medenblick.nl.