Veertien lintjes uitgereikt in Midden-Delfland

Algemeen
V.l.n.r.: Bovenaan: Aad van den Enden, Eilke de Boer, Tonnie Kuipers-Gerritse, John Kleijweg, Andries Bongaards, daarvóór: Hans van Buuren, Lia de Vos-van de Kreeke en Jan van den Berg. Onderste rij: Margit van den Enden-Vieveen, Eric van der Meijs, Ellen Snethlage-Barnard, burgemeester Rodenburg, Thérèse Zwaard-Hakbijl, Annie Visser-Doorn en Jeanne Bouwmeester-Koole.
V.l.n.r.: Bovenaan: Aad van den Enden, Eilke de Boer, Tonnie Kuipers-Gerritse, John Kleijweg, Andries Bongaards, daarvóór: Hans van Buuren, Lia de Vos-van de Kreeke en Jan van den Berg. Onderste rij: Margit van den Enden-Vieveen, Eric van der Meijs, Ellen Snethlage-Barnard, burgemeester Rodenburg, Thérèse Zwaard-Hakbijl, Annie Visser-Doorn en Jeanne Bouwmeester-Koole. (Foto: GvW-T)

Het was weer flink prijs met alle smoezen om maar liefst veertien mensen naar de Lintjesregen te krijgen. Vanwege het grote aantal te decoreren personen die allemaal door een paar familieleden, vrienden of voordragers vergezeld werden, was deze plechtigheid in de Grote Kerk van Maasland georganiseerd. Het was weer heerlijk feestelijk. 

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Er moest van alles verzonnen worden om de mensen die verrast werden met een Koninklijke Onderscheiding mee te tronen. Maar het is gelukt. De Lintjesregen in Midden-Delfland was dit jaar zeer uitbundig. Burgemeester Arnoud Rodenburg verwelkomde iedereen en hij vertelde de aanwezigen aan het begin van de ceremonie iets over het decoratiestelsel. “Ik mag veertien mensen namens de Koning een welverdiende onderscheiding opspelden als dank voor uw langdurige inzet voor de samenleving van onze gemeente.”

Voor deze gelegenheid begon de burgemeester aan het eind van het alfabet, dat bracht de stemming er meteen al in. De te decoreren inwoners werden, samen met één van hun geliefden naar voren geroepen. Thérèse Zwaard-Hakbijl uit Maasland werd bevorderd tot Lid in de Orde van Oranje- Nassau. Zij kreeg deze onderscheiding voor haar indrukwekkende carrière als vrijwilliger bij de Historische Vereniging Maasland, bij museum De Schilpen, haar tomeloze inzet voor de stichting Groei en Bloei wat haar de bijnaam de groene duizendpoot opleverde, haar luisterend oor en wijze woorden.

Daarna werd Lia de Vos-van de Kreeke uit Maasland genoemd. Zij was die ochtend al vroeg in de kerk om als beheerder alles klaar te maken voor de Lintjesregen, niet wetend dat zij zelf ook een onderscheiding zou krijgen. Lia was door de Protestantse Gemeente Maasland en de Stichting Welzijn Ouderen Midden-Delfland voorgedragen vanwege al haar vrijwilligerswerk, correspondentie, mantelzorg en tal van andere activiteiten.

Annie Visser-Doorn uit Schipluiden is zo’n vrijwilliger die niet graag in de spotlights staat. Annie was de alleskunner bij de gymnastiekvereniging, zij redde de vrouwenvereniging Tabitha van de ondergang, was ouderling, begeleidde en bezocht zieken, leidde jarenlang de zondagsschool en de kindernevendienst en zij verbindt mensen. Hoewel ze dat zelf allemaal niet zo bijzonder vindt, denken anderen daar anders over en daarom werd ook Annie gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vervolgens werd Ellen Snethlage-Barnard uit Den Hoorn naar voren geroepen. Zij was zestien jaar lang raadslid van de gemeente Midden-Delfland. Zij deed dit met een sociaal hart, met oog voor armoedebestrijding, kansengelijkheid en sociale woningbouw. Daarnaast was zij actief bij basisschool Het Galjoen en in het Remonstrantse Broederschap. Het was nog even lastig om Ellen naar de Lintjesregen te krijgen omdat haar broer op hetzelfde tijdstip elders in het land ook een Koninklijke Onderscheiding ontving. Maar het is goed gekomen.

Erik van der Meijs woont officieel in Maassluis maar hij is al zo lang zo actief bij de scouting Maasland dat hij in Midden-Delfland geridderd wordt. Leider, teamleider, schipper en manus van alles bij de zeeverkenners. Als voorzitter van de scouting zorgde Erik voor avontuur en uitdaging voor de scouting, voor stijgende ledenaantallen en pakte hij het ingewikkelde traject voor een compleet gerenoveerd clubgebouw op. Pas vorig jaar droeg hij de voorzittershamer over.

Handbalvereniging DIOS in Den Hoorn kan al ruim veertig jaar rekenen op Tonnie Kuipers-Gerritse. In allerlei functies en commissies steunde zij de vereniging en de leden. Tonnie stond aan de wieg van het DIOS Lentefeest. Zij was de grote kracht achter de playbackshow waar zij elk kind dusdanig op zijn of haar gemak stelde zodat ze konden schitteren. In de kerk van Maasland werd Tonnie onderscheiden als Lid van de Orde van Oranje-Nassau.

John Kleijweg uit Den Hoorn werd uitgeroepen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding niet alleen voor zijn activiteiten bij S.V. Den Hoorn maar met name ook vanwege zijn zorg voor flora en fauna. John wordt het boegbeeld van de weidevogel genoemd. Een man met een missie. John strijdt voor de economische belangen van de boer en voor de belangen van de bezoeker van onze mooie gemeente. Samen met partners weet hij indrukwekkende groene buffers te creëren waar mens en dier zich thuis voelen. Ook werkt hij op bijzondere wijze aan het DNA van Den Hoorn. Voor al deze activiteiten ontving John zijn fraaie onderscheiding.

Margit van den Enden-Vieveen werd geridderd vanwege haar vele verdiensten voor de medemens: Amnesty International, de R.K. Parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion, Muziekvereniging Caecilia, de bibliotheek, taalmaatje, gezinsbegeleiding en tal van andere activiteiten. “Uw leven staat in het teken van de maatschappij en de medemens. U heeft daarmee hoop, vrede, vreugde en liefde gegeven,” zo zei de burgemeester. Toen Margit al deze lof werd toebedeeld stond haar echtgenoot Aad van den Enden trots naast haar met een enorme glimlach van oor tot oor. Hij was bij het lintjescomplot voor zijn vrouw betrokken maar wist niet dat burgemeester Rodenburg zich, nog voordat de decoratie werd opgespeld, ook tot hem zou gaan wijden. Want ook Aad van den Enden mocht een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Dat was even een mooi emotioneel moment. Aad zet zich al decennialang in als vrijwilliger voor de kerk, het kerkkoor en Vamos. Hij was politiek actief, bestuurslid van de Mariaschool en Aad knapt fietsen op voor vluchtelingen. Ook het leven van Aad van den Enden staat in het teken van helpen van anderen.

Zeg je ‘knotwilgen’ dan zeg je Hans van Buuren uit Maasland. Hij richtte in 1975 de Knotwerkgroep Midden-Delfland op, was bestuurslid van de Historische Vereniging Maasland en hoeder van het authentieke dorpsgezicht van Maasland. Hans bewaakt ook het culturele erfgoed van Midden-Delfland en heeft enorme belangstelling voor de archeologie. “Zo enthousiast dat u een gigantisch gat groef in uw eigen tuin op zoek naar iets moois. En u vond een gaaf stukje slibaardewerk. U was de koning te rijk. Beetje jammer toen later bleek dat een vriend het gevonden erfgoed erin gestopt had,” zo memoreert de burgemeester.

Jeanne Bouwmeester-Koole uit Den Hoorn ontving de versierselen omdat zij al ruim 70 jaar het orgel bespeelt in diverse kerken. Zij begon haar muzikale carrière op het houten traporgel van haar opa en oma. Zij begeleidde diverse koren en koortjes en speelde ook in verzorgingshuizen. Dat dat ten zeerste gewaardeerd werd, zal duidelijk zijn. Daarom mocht mevrouw Bouwmeester nu geridderd worden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Andries Bongaards uit Maasland steunt het verenigingsleven al sinds begin jaren ’70. Bij korfbalvereniging ODO, in de kerk in diverse functies, hij helpt mensen met hun belastingaangifte en verricht vele hand- en spandiensten. Ook is Andries bestuurslid van Volkstuinvereniging Maasland. Waar hij overigens de druiventeelt voor zijn rekening neemt, inclusief het tijdrovende krenten! Dat is niet onopgemerkt gebleven en zijn inzet levert nu een Koninklijke Onderscheiding op.

Eilke de Boer uit Schipluiden mag zich sinds 26 april Lid in de orde van Oranje-Nassau noemen. Hij krijgt deze eretitel vanwege zijn tomeloze inzet voor de voetbalvereniging, waar hij de titel ‘clubicoon’ kreeg. Vanwege zijn talloze functies in de Protestantse Gemeente Schipluiden en zijn bestuursfunctie bij Visvereniging ’t Voertje. Eilke de Boer is een aimabel persoon die mensen weet te verbinden. Door met name op het juiste moment de juiste woorden te kiezen. Een waardevolle speler in het dorp.

Jan van den Berg uit Schipluiden werd zelfs bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een hele eer maar zeer welverdiend. Want Jan is zo’n duizendpoot die zich, vaak achter de schermen, met tomeloze energie en nuchterheid inzet voor de land- en tuinbouwsector en met name het cultuurhistorisch veenweidelandschap van Midden-Delfland. Al meer dan vijftig jaar vervult Jan allerlei bestuursfuncties, van de reconstructiecommissie, tot Fokclub, het Hoogheemraadschap van Delfland tot IJsclub Vlietland. En ook nog eens medeoprichter van de natuurpluktuin in Schipluiden. “Als u ergens uw tanden inzet, laat u niet meer los voordat het geregeld is.” En dat allemaal voor het behoud van het landschap en een blijvende toekomst voor Midden-Delfland. “Ook u weet vaak met wijze woorden de juiste snaar te raken.”