Op reis naar ons lokale verleden

Algemeen
Het Raadhuis aan de Dorpsstraat; ooit het onderkomen voor raadsleden van Schipluiden.
Het Raadhuis aan de Dorpsstraat; ooit het onderkomen voor raadsleden van Schipluiden. (Foto: GvW-T)

Het is vakantietijd. Sommige mensen reizen af naar verre landen, anderen blijven in Nederland of zelfs in eigen dorp. Weet je dat je daar ook op reis kunt gaan? Duik eens in het verleden; er gaat een wereld voor je open! Een bijzondere manier om heden, eigen omgeving en verleden te combineren is het Historisch Jaarboek van Oud-Schipluiden ter hand te nemen. Je blijft erin lezen.

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Ook als straks de wind weer om het huis giert of hopelijk het kwik onder nul zakt, is het aantrekkelijk om je in een luie stoel te nestelen, met een flinke pot thee binnen handbereik, en heerlijk door het jaarboek te snuffelen. Wat mag je er zoal in verwachten? De voorzitter van de Historische Vereniging, historicus Jacques Moerman, neemt ons mee naar kasteel Keenenburg en de relatie met omliggend water, waaronder de eendenkooi. Ook komen onder andere de bouw van het kasteel, de bewoners, de vondsten, de trekvaart en het tot de verbeelding sprekende hek aan bod.

Raadhuis

Rianne Graveland schotelt ons een overzicht voor over plattelandsgemeenten, burgemeesters en raadhuizen van Schipluiden en Hof van Delft. Hoe het gemeentebestuur vroeger vaak bijeenkwam in herbergen. Mooi is, dat je in het huidige etablissement Het Raadhuis aan de Dorpsstraat, met name in de tuinkamer, die gewoonte nog steeds kunt terugvinden. Er werd daar vergaderd totdat op 10 april 1929 het raadhuis aan het HK Pootplein geopend werd. Verder zullen liefhebbers van molens zich verheugen in een uitgebreid artikel over zaagmolens. Wist u dat er meerdere zaagmolens hebben gestaan in Den Hoorn?

Lokale geschiedenis

Lees alles over de druk van oude ansichtkaarten van Schipluiden, over ‘Ode aan Midden-Delfland’, poëzie en landschapsbiografieën van Midden-Delfland en geniet van onze omgeving in beeld dat wat betreft het jaar 2021 wederom door Henk Groenendaal is vastgelegd en beschreven. Daarnaast is er een verenigingsverslag van datzelfde jaar. Natuurlijk krijgt de voltooiing en de ingebruikname van de luifel aan Museum Het Tramstation alle aandacht. Logisch want met deze uitbreiding is er veel meer mogelijk voor dit lokale museum. Nu kunnen met name schoolklassen nog gemakkelijker ontvangen worden wat de kennis van de kinderen over hun eigen verleden alleen maar zal vergroten. Kortom: het jaarboek van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden zorgt niet alleen voor meer kijk op onze lokale historie maar is vooral ook een prachtig uitgegeven juweel dat in geen enkele boekenkast zou mogen ontbreken. Uiteraard is het boek te koop bij de vereniging. Museum Het Tramstation aan de Otto van Zevenderstraat 2 is elke woensdag, zaterdag en de eerste zondag van de maand geopend van 14.00 tot 16.00 uur.