Boksers pakken de handschoen weer op

Algemeen
Links Ria Breidenbach, Mario Walda, trainer Gilbert Hallie en Yvon Witbaard.
Links Ria Breidenbach, Mario Walda, trainer Gilbert Hallie en Yvon Witbaard. (Foto: Rob Wit)

OOSTZAAN - Eind augustus vorig jaar organiseerde sportclub The Match een inloopochtend in de sporthal Oostzaan: OldStars boksen voor 55-plussers. Inmiddels volgen dinsdag- en zondagmorgen enthousiaste mannen en vrouwen de trainingen van ervaren trainers en oud-boksers. 

door Rob Wit

Na een gedwongen stop vanwege de lockdown is het het Old Stars boksen in de sporthal alweer enkele weken op volle toeren gekomen. De Oostzaner Mario Walda, initiatiefnemer en mede-trainer, is verheugd hoe enthousiast en gemotiveerd de 55- plussers weer met volle overgave de trainingen ondergaan. Walda had niet verwacht dat de belangstelling na de inloopochtend vorig jaar eind augustus zo groot zou zijn. Inmiddels volgen vijftien mannen en acht vrouwen op dinsdagochtend en vijfentwintig boksers de trainingen op de zondagochtend. 

Tijdens de kennismaking waren vele prominente boksers aanwezig. zoals Rudi Koopmans, die in 1978 voor het eerst de Europese titel behaalde in de categorie Half Zwaargewicht. Ook de Amsterdammer Gilbelt Hallie, verbonden aan de vermaarde Amsterdamse boksschool Albert Cuyp, geeft wekelijks bokstraining. Mario Walda is reuze enthousiast. Maar ook trots dat vanuit zijn boksschool bekende boksers zijn voortgekomen, zoals Ramon Voorn, Pedro van Raamsdonk en Regi Saro. 

Ook Ria Breidenbach vindt de trainingen intensief maar heerlijk om te doen. “Met een groepje zijn we tweemaal in de week actief bij Leef in Zaandam waar we eerder enthousiast zijn gemaakt voor boksen. Het is niet alleen boksen tijdens de trainingen maar ook allerlei zaken als specifieke warming-up en coördinatie-oefeningen komen aan bod naast de stootoefeningen op de bokszakpilaren en het voetenwerk.”

Trainer Hallie zegt met nadruk dat boksen ook door vrouwen is ontdekt. Hallie: ”Werd het altijd een mannensport bevonden, steeds meer vrouwen gaan deze sport beoefenen. Men heeft ervaren dat je bij bokstraining een full body workout ondergaat door de veel roterende bewegingen met de rug-,buik-,bil- en heupspieren. En bij boksen wordt de conditie snel opgebouwd, met het gevolg dat door de intensiteit veel calorieën worden verbrand, dus sneller afvallen.”

Kennismaken? Bel Mario Walda op 06-53278225. De eerste lessen zijn gratis. Een strippenkaart voor tien lessen kost € 75,00.