Vier dubbel en dwars verdiende lintjes

Nieuws
Bloemen voor de Oostzaanse helden.
Bloemen voor de Oostzaanse helden. (Foto: Pascal Fielmich)

OOSTZAAN - Vandaag, één dag voor Koningsdag, werden in het hele land traditiegetrouw Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die het dubbel en dwars verdiend hebben. In Oostzaan had burgemeester Marvin Polak het genoegen om drie inwoners het eervolle kleinood op te spelden. Er waren vier genomineerden maar één kon niet aanwezig zijn wegens verblijf in het buitenland. 

door Barbara van Wijk

De deuren van de met oranje bloemen en rood-wit-blauwe ballonnen versierde KunstGreep stonden op deze zonnige dag al vroeg open in afwachting van de nietsvermoedende helden met aanhang. Hun stond een feestelijke huldiging te wachten, ze werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Pietje Precies

De eerste gelukkige was Jaap den Hertog, die burgemeester Polak huldigde omdat hij zich veertig jaar lang als Pietje Precies verdienstelijk heeft gemaakt op diverse terreinen. Eigenlijk te veel om op te noemen. Een kleine greep uit zijn lange lijst van verdiensten: als bestuurslid van de Vereniging Steun Oost Soemba (Indonesië) droeg hij bij aan de materiële steun en technische advisering van de aanleg van een telefooncentrale en de elektriciteitsvoorziening en leidde hij lokale mensen op zodat zij dit werk zelf kunnen doen. 

Ook verzorgt Jaap al veertig jaar als technisch ondersteuner het onderhoud van het Gereformeerde Kerk in Oostzaan en is hij vaak te vinden bij de geluidsinstallatie zodat kerkdiensten op Radio 9 kunnen worden uitgezonden en daarnaast bespeelt hij het orgel, hij onderhoudt het. Jaap is penningmeester van de NGK en was twee ambtsperioden ouderling. Ook in de Grote Kerk bedient hij de geluidsinstallatie bij begrafenissen en trouwerijen en daar verzorgt hij, indien gewenst, een geluidsopname. Is er eens geen organist beschikbaar? Jaap is altijd bereid in te vallen. 

Een duizendpoot

De tweede gelukkige is Marianne Kuller. “Een echte lieverd met een sterke mening en een warm hart”, noemt de burgemeester haar. Haar inzet voor alle dieren groot en klein en haar niet aflatende zorg voor dierenwelzijn in de Zaanstreek is haar leven. Al vanaf 1991 is zij vrijwel constant in touw voor de Stichting Dierenambulance, nu de Zaanse Stichting Dierenzorg. Zij is ambulancechauffeur en één van de drijvende krachten achter de stichting. Zij verzorgt de catering bij bijeenkomsten, ze organiseert de jaarlijkse huis-aan-huis-collecte en ze geeft voorlichting, bijvoorbeeld bij braderieën. Een duizendpoot dus. Ook heeft Marianne in de loop van de tijd vele chauffeurs opgeleid. Haar betrokkenheid wordt gevoed door haar grenzeloze liefde voor dieren. Dat bleek wel uit haar aanpak ooit toen ze een halve keuken demonteerde omdat er een poes klem zat. Dieren moeten gered worden, hoe dan ook en die liefde voor dieren draagt ze graag over op mensen in haar omgeving. 

Rots in de branding

De derde gelukkige is Thea Vervaat. Een rots in de branding. In moeilijke tijden is zij er. Altijd. De medische wereld kan bij haar terecht voor advies en mentale steun. Zij was jarenlang verpleegkundige en startte In 2010 de Buurtzorg Amsterdam-Noord. Met heel haar wezen is Thea de steun en toeverlaat voor zieken en biedt ze palliatieve zorg die recht uit haar hart komt. Haar man vertelde dat er ooit eens midden in de nacht een desolate man bij hen aan de deur kwam omdat zijn vrouw zo slecht was. Of Thea alstublieft wilde helpen. Hij had de halve omgeving afgezocht want Thea moest ergens bij een rotonde wonen. Daar heeft hij bij willekeurige mensen aangebeld of ze Thea kenden. Nou! Die Thea was wel bekend en hoewel Thea allang niet meer voor die instantie werkte bedacht ze zich geen moment. “Als iemand mij nodig heeft, dan ben ik er.” En zo ontwikkelde zij zich in al die jaren tot een onmisbare hulp voor mensen in nood en als vraagbaak voor artsen, verplegend personeel in diverse ziekenhuizen, huisartsen en hulpverleners. Daarnaast is zij ook al vele jaren mantelzorger voor diverse familieleden. Een eindeloze lijst met verdiensten. 

Drijvende kracht

De vierde gelukkige is Hetty de Lange, die afwezig is wegens verblijf in het buitenland. Zij zal op een nader te bepalen tijdstip worden gehuldigd omdat zij in de periode van 1977 tot 2023 algemeen bestuurslid was bij de gymnastiekvereniging DEV (Door Eendracht Verbonden). Ook was zij de drijvende kracht achter de vele activiteiten die Gymvereniging DEV organiseert, zoals de clubkampioenschappen, het sinterklaasfeest, de kerstviering en het zomerkamp. Bij deze activiteiten nam zij veel van de werkzaamheden op zich, van sponsorwerving tot het handmatig uitschrijven van draaiboeken. 

Dit jaar werden er in Nederland iets minder dan drieduizendvijfhonderd Koninklijke onderscheidingen uitgereikt, waarvan de meeste tijdens de zogenaamde Lintjesregen, één dag vóór de verjaardag van de koning. Dat het hier in Oostzaan gaat om maar liefst vier decorandi, inwoners die zich op verschillende terreinen onderscheiden hebben in hun bezigheden, verheugt burgemeester Marvin Polak, die zichtbaar trots is op deze vier Oostzaanse inwoners. Hij sprak de drie aanwezigen persoonlijk toe en speldde hen met duidelijk welbehagen het dik verdiende lintje op.