‘Een petitie met 1.207 handtekeningen zegt dat we het met onze communicatie niet goed hebben gedaan’

Nieuws
Peter Hazes overhandigt de petitie aan voorzitter René Blokzijl.
Peter Hazes overhandigt de petitie aan voorzitter René Blokzijl. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Jan Heitlager en Peter Hazes hebben afgelopen donderdagavond tijdens de commissievergadering een petitie met 1.207 handtekeningen van bezorgde burgers aan de gemeenteraad aangeboden. Zij willen dat de inwoners van Oostzaan nadrukkelijker bij de toekomst van hun dorp worden betrokken. Het actieplan sluit aan op een voorstel van Natuurlijk Oostzaan! om een Burgerberaad in het leven roepen. Reden genoeg om alle ideeën door elkaar te klutsen, er één motie van te maken en deze tijdens de raadsvergadering van 16 mei in te dienen. 

Door Marcel van Stigt

In de raadszaal maakte men zich op voor een enorme toeloop van inwoners die het overhandigen van de petitie wilden bijwonen. Het viel in de praktijk reuze mee. Het was op de publieke tribune wel iets drukker dan normaal, maar dat was dan ook alles. De steun bestaat vooralsnog vooral uit 1.207 verzamelde handtekeningen. Voor zowel gemeenteraad als college is dat echter meer dan voldoende om de actie die onder leiding van Jan Heitlager en Peter Hazes is ingezet serieus te nemen. 

Het tweetal kreeg de gelegenheid om hun bezwaren en bedoelingen te ventileren. Ze willen dat de inwoners van Oostzaan meer bij de besluitvorming rond de toekomst van hun dorp worden betrokken. Dat gebeurt in hun beleving te weinig. Het schort volgens hen aan communicatie en transparantie. Want waaróm loopt bijvoorbeeld de samenwerking met Wormerland zo stroef? En waaróm zou Oostzaan eigenlijk moeten fuseren? Die redenen en argumenten daarvoor zijn volgens Heitlager niet bekend. Vandaar dit burgerinitiatief. In eerste instantie gingen de initiatiefnemers voor een referendum, maar dat hebben ze vooralsnog geparkeerd; eerst maar eens kijken wat een petitie losmaakt. 

Concreet actieplan 

Hazes en Heitlager hebben een concreet actieplan in elkaar getimmerd en zien graag dat dat wordt uitgevoerd. Belangrijke punten daarin zijn het opzetten van een burgerplatform, het organiseren van werkbijeenkomsten en het aanstellen van een onafhankelijke verkenner. Deze zou met omliggende gemeenten in gesprek moeten gaan om de mogelijkheden van een fusie te bespreken. 

De raad reageerde unaniem positief op de betrokkenheid en inzet van Jan Heitlager en Peter Hazes. Ook werd uitgesproken dat de communicatie naar de burgers kennelijk wel wat beter kan. Daar sloot burgemeester Marvin Polak zich bij aan. “We zitten al twee jaar en in een proces en een petitie met 1.207 handtekeningen zegt dat we het met onze communicatie niet goed hebben gedaan”, stelde hij. “We gaan een tandje bijzetten.” 

Hij voegde meteen de daad bij het woord en legde uit hoe het nou precies zit met de verstandhouding met Wormerland. “De relatie met het college van Wormerland is prima, al verschillen we soms wel van mening. Waar het wringt is dat Wormerland anders denkt over de toekomst en dat leidt tot een ander mandaat.” 

Aan Jan Heitlager was het slotwoord gegund. Hij zei blij te zijn met de reacties en met de gesprekken die eerder met de diverse fracties zijn gevoerd. “We laten het nu verder aan de raad over.” 

Burgerberaad

Het volgende punt op de agenda was het voorstel van Oostzaan Natuurlijk! om een Burgerberaad in het leven te roepen. Een representatieve groep inwoners die de raad adviseert. En die adviezen moeten zwaar meewegen. Ook hier draait het immers om betrokkenheid van de inwoners, heldere communicatie en duidelijke informatie. Voorzitter René Blokzijl ziet een combinatie voor zich van dit voorstel met het actieplan van Jan Heitlager en Peter Hazes. “Het zou mooi zijn als hier één motie uit voorkomt”, dacht hij hardop. 

Vanuit de raad klinken opnieuw positieve geluiden. Wel worden wat vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van de plannen qua tijd. Er ligt immers een opdracht aan het college om tegen het eind van het jaar, als de gesprekken met de diverse gemeenten zijn afgerond, een knoop door te hakken over de toekomst van Oostzaan. Al geeft de eerder gekozen formulering - ‘In november 2024 zou de gemeenteraad mogelijk een definitief besluit kunnen nemen’ - al aan dat hier nog best wat rek in zit. 

‘Zijn stinkende best’

Marvin Polak bevestigde dit tijdens de vergadering. Hij beloofde ‘zijn stinkende best te doen’, maar als het proces met de uitvoering van de ingediende plannen ietsje uitloopt, mag dat geen probleem zijn. Kwaliteit bieden is het belangrijkste.  

Rob Monen van Oostzaan Natuurlijk! sloot zich hierbij aan: “We kunnen ons doel op een kwalitatieve manier bereiken. Hoe dan ook moeten we een instrument inzetten en dat zou moeten kunnen. Wellicht met enige uitloop. Maar doen we niets, dan gebeurt er niets.” 

Siefko Julius (D66): “We gaan alle voorstellen in elkaar schroeven. Vóór 16 mei moeten we tot een mix komen.”