Het Warme Huis officieel geopend

Nieuws
De officiële opening is een feit.
De officiële opening is een feit. (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Na heel veel stofdoeken te hebben versleten en emmers vol sop erdoor gejaagd te hebben, is maandagmiddag het Warme Huis officieel geopend door Eelco Taams, de wethouder, die zich enorm hard gemaakt heeft voor de realisering van dit onderkomen. Daarbij had hij de steun van het voltallige college van Burgemeester en Wethouders en zelfs van de voltallige raad, die zo goed als compleet hierbij aanwezig was. Niet alleen de officiële opening van het Warme Huis werd verricht, maar ook de opening van de weggeefwinkel. 

Een heel legertje vrijwilligers heeft zich gigantisch ingezet om het huis zo snel mogelijk toegankelijk te maken, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om hier de winterse kou van zich af te schudden. Hier wordt iedereen onthaald op een vriendelijk woord, welgemeende aandacht, een kopje koffie of zelfs een maaltijd. 

In de slaapkamers boven zijn de levensmiddelen voorraden die spontaan beschikbaar gesteld zijn door Oostzaanse bedrijven en inwoners. Ook staan er twee grote diepvrieskasten waarvan er één helemaal vol met vlees zit. In de garage is een heuse winkel ingericht met kleding, keukengerei, verzorgingsartikelen en andere mooie spulletjes, er is van alles… behalve een kassa bij de uitgang. 

Het spreekwoord luidt: In tijden van nood leer je de mensen kennen. Hoe waar is dat. Veel woorden van dank heeft de wethouder voor degenen die de mouwen hebben opgestroopt en die geheel belangeloos aan dit resultaat hebben meegewerkt. 

“We zijn erg blij met deze strohalm voor veel Oostzaners”, zegt Debby van Ingen, projectleidster. “Het verlicht hopelijk veel pijn. Belangrijk is dat de mensen de weg hierheen weten te vinden. Mensen lopen niet graag te koop met hun armoede, maar als ze dit probleem niet bespreekbaar maken en maar blijven proberen in hun eentje het gevecht aan te gaan, dan wordt het steeds moeilijker om eruit te komen. Dus ik zou het wel van de daken willen roepen: Mensen kom hierheen, zet je schaamtegevoel opzij, praat erover. Hier kunnen wij daadwerkelijk helpen en de weg wijzen.” 

Hoewel iedereen reuze blij is met dit bereikte resultaat is het een tijdelijke oplossing. Het huis is onder de hoogspanningskabels gebouwd en na augustus zal het moeten worden gesloopt. “Tegen die tijd moeten we maar hopen een nieuw onderkomen te hebben gevonden. Dat zal niet meevallen.” Burgemeester Polak hoopt dat de noodzaak van een Warm Huis niet al te lang zal duren, “Want het feit dát dit heel hard nodig is, is al erg genoeg.” 

Barbara van Wijk