Gevarieerde groenmarkt op het Zonneplein dankzij stemmen op Buurtbudgetproject

Nieuws
In het Zonnehuis zal de film 'Onder het maaiveld' worden getoond. Op de foto staand vanaf links Peter Duitman, Frans Schraven en Tamara Beelen, (braaf) zittend Beer en Myra Bonatz.
In het Zonnehuis zal de film 'Onder het maaiveld' worden getoond. Op de foto staand vanaf links Peter Duitman, Frans Schraven en Tamara Beelen, (braaf) zittend Beer en Myra Bonatz. (Foto: Rodi Media/MvS)

TUINDORP OOSTZAAN – Driemaal eerder werd op het Zonneplein een gevarieerde groenmarkt georganiseerd, en na jaren komt hij terug, met dank aan alle buurtbewoners die in het kader van het project Buurtbudget van het stadsdeel Amsterdam-Noord op dit evenement hebben gestemd. Op zaterdag 13 mei is het weer zover, naar alle waarschijnlijkheid samen met de feestelijke opening van het vernieuwde Zonneplein.

Door Marcel van Stigt

Tuindorp Oostzaan kleurt steeds groener. Steeds meer buurtbewoners willen (meer) groen in hun tuin, en het is ook niet zomaar dat het project ‘Tegels eruit, groen erin’ juist hier veel navolging kent. Maar het moet ook wel, want het grondwater staat in dit deel van Amsterdam hoog.

Reden genoeg voor Ralph Stuyver, initiator van dit project, en Groencoach Peter Duitman om de ooit zo succesvolle groenmarkt nieuw leven in te blazen. Ze hebben dit evenement aangemeld bij het Buurtbudgetproject van het stadsdeel Amsterdam-Noord en daar zijn de meeste stemmen naartoe gegaan.

Met € 20.000,00 in de knip en een aantal enthousiaste betrokkenen is de weg vrij om er een mooie, gevarieerd groenmarkt van te maken, maar wel tot ieders verdriet zonder de onlangs overleden Jaap Zuijderhoudt, die juist zoveel voor de vergroening van Tuindorp Oostzaan heeft betekend en klaar stond om ook aan de komende groenmarkt een bijdrage te leveren. 

Ideeën en creativiteit genoeg in de buurt en dus staat er nu al een aantrekkelijk programma op papier. De bezoekers kunnen biologische planten kopen, workshops en lezingen volgen, groene wandelingen doen, tegels inruilen voor gratis plantjes en veel groen zien, ruiken, proeven en beleven. Het gebeurt allemaal voor Het Zonnehuis en dit monumentale pand doet ook mee. Daar is de film ‘Onder het maaiveld’ te zien. Kwekers bemannen een kraam, het project Groene daken wordt gepromoot en stadsecoloog Fred Haaijen houdt een lezing. 

Groen is populair in Tuindorp Oostzaan, bij jong en oud. Zonnehuis-beheerder Frans Schraven, zelf inwoner van Tuindorp Oostzaan, weet er alles van. Hij is tevens voorzitter van de PuurNatuurTuin, het natuurpeelterrein aan de Kometensingel. “Kinderen zijn daar nooit uitgespeeld”, stelt hij. “In speeltuinen kunnen ze schommelen en wippen, maar in die tuin zijn ze nooit klaar.” 

Groencoach Peter Duitman heeft binnen Tuindorp Oostzaan een verbinden functie en zocht ook voor de organisatie van de komende groenmarkt samenwerking. Met Ralph Stuyver trekt hij al vaak samen op, en die is ook nu weer van de partij, en verder doen Frans Schraven, buurtbewoner Tamara Beelen en ondernemer/promotor Myra Bonatz mee. Tamara: “Ik kom uit de Pijp in Amsterdam en heb daar wel eens een natuur- en milieumarkt georganiseerd. Toen ik over de groenmarkt hoorde, hoefde ik alleen maar aan te sluiten.”

De markt staat in de steigers, maar nieuwe ideeën en medewerkers en eventueel muzikanten zijn welkom. Meld je aan via groenmarkt@tegelseruit.nl.