Oostzaans parkeerbeleid schept verwarring: wel of geen blauwe schijf op het Hannie Schaftplein?

Nieuws
Het bord is bij het inrijden niet leesbaar.
Het bord is bij het inrijden niet leesbaar. (Foto: Barbara van Wijk )

OOSTZAAN - Het parkeerbeleid in Oostzaan is problematisch te noemen, ofwel… er is helemaal geen parkeerbeleid in Oostzaan. Zo wordt het parkeren wél verwarrend en onduidelijk. Onlangs kreeg iemand een bekeuring bij Dirk van den Broek aan het Hannie Schaftplein, omdat hij geen blauwe parkeerschijf achter zijn raam in de auto had gelegd. “Het is een blauwe zone, dus daar moet een parkeerschijf achtergelaten worden”, zo werd er gesteld. Kijk eens in alle daar geparkeerde auto’s. Haast niemand heeft een blauwe parkeerschijf achter de ramen. 

Door Barbara van Wijk

Toen het plein werd aangelegd werd besloten om er een zogenaamde blauwe zone van te maken. Er werden blauwe randen aangelegd, er kwamen borden aan de ingang en het was duidelijk: hier mag je anderhalf uur gratis staan, daarna moet je wegwezen. Er werd regelmatig gecontroleerd en het functioneerde zoals verwacht, prima dus. Toen kwam er een moment, in 2017, dat er niet meer gecontroleerd werd. Dat werd bekendgemaakt, zodat de blauwe schijf vanaf dat moment niet meer noodzakelijk was. Er was dus een soort gedoogbeleid ontstaan. Je kon daar gewoon parkeren zonder kaart, alleen werd de blauwe rand niet weggehaald, de borden werden een halve slag gedraaid, want weghalen was te veel werk en te duur. 

Dat ging een hele tijd goed, tot vorig maand iemand opeens verrast werd met een bekeuring achter zijn voorruit wegens het niet voeren van een blauwe parkeerschijf. 

Hoe zit het nou precies? Is het een blauwe zone of niet? Niemand weet het. De politie verwijst naar de gemeente, de gemeente weet het niet en ook de burgemeester die de APV in zijn portefeuille heeft, moet het laten uitzoeken. Op de website van de gemeente word je ook al niet veel wijzer. Er staat: ‘De gemeente heeft geen parkeerbeleid. Dit betekent dat er geparkeerd mag worden waar dat niet verboden is.’ Natuurlijk is er wel een aantal regels, maar geen woord over het Hannie Schaftplein. 

Navraag op facebook of mensen geconfronteerd worden met bekeuringen, levert veel tegenstrijdige reacties op, die variëren van ‘Ik dacht dat er geen parkeerschijf meer nodig is’ tot ‘Zeker wordt er gehandhaafd… Een aantal jaren werd er niet gehandhaafd. Waarom nu opeens wel, weet ik niet’ en ‘Jazeker is er een schijf nodig, er zijn blauwe randen aangegeven’ en ‘Bekeuren is een rotstreek, maar wel gerechtvaardigd.’ 

Is dat zo? Hoe zit het nu precies? 

Iemand op Facebook lanceerde haar vondst, waardoor deze discussie definitief lijkt te zijn opgelost: in de Staatscourant van februari 2017 artikel nr. 8092 staat een officiële bekendmaking over het afschaffen van de parkeerduurbeperking op het Hannie Schaftplein. Hierin wordt gesteld: ‘Het Hannie Schaftplein is bedoeld om voertuigen te parkeren en de inwoners van Oostzaan, bezoekers van de winkels, kerk, gemeentehuis, werknemers die in het centrum van Oostzaan werken, zijn de gebruikers van de parkeerplekken. Zij beschouwen de parkeerduurbeperking als belastend en de politie heeft geen bezwaren tegen het opheffen van deze parkeerduurbeperking. Ook zijn er voldoende vrije parkeerplekken naast het gebruik door langparkeerders, waardoor besloten werd om de parkeerduurbeperking op te heffen’. 

Dit besluit ging in 2017 in. Of dit besluit nu nog steeds geldt is niet duidelijk. Onze redactie kreeg inmiddels het bericht dat Dirk van den Broek in 2021 twee processen zou hebben aangespannen tegen dit besluit van de gemeente en die processen zou de supermarkt hebben gewonnen. Of dit klopt kan wegens Pinksteren niet worden gecheckt, dus weet niemand op dit moment exact wat de status van dit parkeerterrein nu is. 

Feit is dat het verkeersbord dat een blauwe parkeerkaart verordent nog steeds half gedraaid is, zodat het niet zichtbaar is bij het inrijden van het parkeerterrein. Dat maakt de geldigheid dubieus en discutabel. Overigens heeft de gemeente in 2017 wél aangegeven dat de parkeerduurbeperking is opgeheven, maar ze heeft, voor zover dat is na te gaan, niet bekend gemaakt dat dit besluit weer teruggedraaid is. 

Wel of geen parkeerkaart? Het lijkt raadzaam om tot nader order toch altijd maar een parkeerschijf zichtbaar in de auto te plaatsen. Zoolang er geen zekerheid bestaat en de politie wél controleert, toch maar doen. 

De gemeente verwijst voor informatie over de blauwe zones desgevraagd naar haar website en stelt dat verkeersborden op straat altijd leidend zijn.