Nog geen duidelijkheid over bouw noodwoningen voor Oekraïners aan de Twiskeweg

Nieuws
Noodwoningen die naar hun plek worden gereden. Gaat dit ook aan de Twiskeweg gebeuren? Daarover is nog steeds geen duidelijkheid.
Noodwoningen die naar hun plek worden gereden. Gaat dit ook aan de Twiskeweg gebeuren? Daarover is nog steeds geen duidelijkheid. (Foto: (Archieffoto Rodi Media/MvS))

OOSTZAAN - Nog steeds heeft Oostzaan geen duidelijkheid over de bouw van de noodwoningen voor Oekraïners aan de Twiskeweg. Afgelopen maandagavond werd de vergunningaanvraag voor het plaatsen van de eenentwintig containerwoningen op het terrein naast het infocentrum uitgebreid behandeld in de commissie Ruimte bij de Provinciale Staten in Haarlem. Hoewel Gedeputeerde Staten in principe positief stonden tegenover deze aanvraag en het voorafgaand aan deze vergadering een beklonken zaak leek, nam de discussie die losbrandde in de commissie een onverwachte wending. Over dit onderwerp wordt in de volgende vergadering, op 15 april, opnieuw gesproken.

door Barbara van Wijk

Hoewel deze zaak een bevoegdheid is van Gedeputeerde Staten, hebben de Provinciale Statenleden na een lange intensieve vergadering hun advies geformuleerd. Dat viel compleet anders uit dan verwacht. De meerderheid van de aanwezigen was niet bereid om zomaar zonder gedegen onderzoek naar de alternatieve locaties mee te gaan met deze plannen, onder meer omdat ze in het NNN-gebied vallen, dat ook nog eens een Natura 2000-gebied is.

José Berkhof en Milou Mulder van Stichting Hart voor het Twiske waren Oostzaanse insprekers. Zij hielden een indringend betoog om de Statenleden te overtuigen van de negatieve effecten die de bouw van de containerwoningen aan de Twiskeweg voor de natuur zou hebben, en met name voor de vogelstand, die toch al erg onder druk staat. Burgemeester Marvin Polak daarentegen hield een betoog, waarin hij pleitte voor het verlenen van de vergunning. Er werd met interesse naar zijn argumenten geluisterd, maar die wierpen ook wel vele vragen op bij vrijwel alle aanwezige partijen.

Dubbel beschermde status

Zwaarwegend vond men de dubbel beschermde status van NNN-gebied en Natura 2000. Dat er qua grootte een gelijk gebied gecompenseerd zal worden, werd niet relevant geacht. Verder vroeg men zich af of de afgelegen situatie wel zo gunstig zou zijn, ver weg van winkels, dokters, openbaar vervoer, enzovoort.

De statenleden kwamen terug op de locatie Skoon, waarvoor een ontheffing was aangevraagd en die al twee jaar geleden was verleend. De plannen van toen zouden nu allang klaar geweest zijn als die werkzaamheden voortvarend waren aangepakt. Waarom ga je daarvoor een ontheffing aanvragen als het land toch te drassig is, de aanpak te duur, het waterpeil te hoog, het bouwrijp maken te lang zou duren, enzovoort. Dat er een plan voor dure huizen op die plek in de maak is, was de gedeputeerde niet bekend.

Niet overtuigend

Wat is er ondernomen om de alternatieve inbreidingslocaties te onderzoeken? Burgemeester Polak noemde van een aantal plekken waaraan het schort, maar de leden vonden dit niet overtuigend. Zij adviseerden om dit voorstel tot vergunningverlening te verdagen naar de volgende vergadering, die op 15 april plaatsvindt. In de tussentijd wilden vrijwel allen een lijst ontvangen waarop aangegeven is om welke alternatieve locaties het gaat, waarom die zijn weggestreept als bouwlocatie, en met de motivering daarvan. Dan pas kunnen alle aspecten worden meegewogen, en dan kan dit item op de agenda van de volgende vergadering worden geplaatst. 

Deze staten- en commissieleden zijn niet tegen de huisvesting van de Oekraïense ontheemden, integendeel, maar zij zijn van mening dat de alternatieve plekken niet gedegen zijn onderzocht. Ze zijn tegen het ontnemen van een flink gebied dat de status heeft van Natura 2000, dat een zwaar middel ter bescherming van de natuur inhoudt dat opgelegd wordt door Europese wetgeving. En dan valt dit gebied ook nog onder de NNN (Natuur Netwerk Nederland). Het gaat hier om een dubbel beschermd gebied dus. Er mag al vijftig jaar niet in het Twiske overnacht worden en wat gebeurt er nu? Er is vergunning afgegeven voor een kleinschalige camping, waar dus nu wél overnacht mag gaan worden en ook nog voor de bouw van éénentwintig appartementen bij zorgboerderij De Marsen en dan nu ook weer voor deze wooncontainers? Zo wordt er niet eens zo langzamerhand, maar razendsnel aan de randen van Natura 2000 geknabbeld. Ook Amsterdam loert naar het Twiske om meer recreatie en ook meer toeristisch gebruik ervan te bevorderen. Waar is het einde?

Voor de Oekraïners is deze uitkomst bijzonder spijtig. Nu hebben ze nog geen zekerheid en nu gaat het nog weer langer duren. Toch weegt de zorgvuldigheid zwaarder. De containers staan al bijna een jaar in de opslag en daar zullen ze nog wel even blijven staan. Sommige partijen noemden het jammer dat er niet gelijk is begonnen met het bouwrijp maken van de locatie Skoon, dan hadden die mensen er nu al lang en breed in kunnen wonen.