De nieuwe eigenaar van de Twiskemolen

Nieuws
Emin knutselt thuis vaak aan molens die in de tuin staan.
Emin knutselt thuis vaak aan molens die in de tuin staan. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Vraag aan een willekeurige jongen wat hij later wil worden en het antwoord ligt voor de hand: politieagent, brandweerman of profvoetballer. Zo niet de achtjarige Emin. Hij is verknocht aan molens en wil later molenaar worden. Sterker nog: ooit hoopt hij de nieuwe eigenaar te worden van de Twiskemolen.

Door Marcel van Stigt

In de tuin van zijn ouders staan een klein en een groot schaalmodel van een molen. Als het maar even kan bouwt Emin daaraan. Zelf, met zijn vader Sel of met maatje Dex. Zo is het altijd al geweest, dat knutselen aan molens. 

Emin was nog amper twee jaar toen hij met zijn moeder bij de Action een paar draaiende windmolentjes zag staan. Hij was meteen verkocht en uiteraard heeft zijn moeder er een paar mee naar huis genomen. Vanaf dat moment is Emin verslingerd aan alles wat met molens te maken heeft. Kleine, maar ook grote, levensechte.

Zijn vader speurde Marktplaats af en haalde molens in huis. Samen met zijn zoon knapte hij die op. Het aardige is dat Emin daar heel handig in bleek te zijn. Het grootste schaalmodel in de tuin is bijna af en in de schuur liggen de zeilen klaar: witte voor in de zomer, bruine voor in de winter en blauwe om te laten zien dat de molen een opknapbeurt ondergaat.

Maar een molen in het echt zien, en daar naar binnen gaan, dat is natuurlijk het allermooiste. De Zaanse Schans is voor Emin vanzelfsprekend een populaire plek. Met name vanwege de houtzaagmolen die daar staat. Hij zou daar het liefst elke dag rondlopen. En op 11 en 12 mei zijn er weer de Nationale Molendagen. Die weet het jonge gezin goed te besteden, want dan gaan ze langs een aantal geselecteerde molens. “Deze dagen vind ik nog leuker dan mijn verjaardag”, vertrouwt Emin de verslaggever toe.

In zijn eigen woonomgeving bezoekt Emin met zijn vader elke zaterdag biksteenmolen De Vlijt. Sel: “Als kind liep ik daar al vaak langs, maar ik had er niets mee. Vanwege Emin ben ik daar nu vrijwilliger geworden. Ik doe daar zaterdags het grote werk, Emin het lichtere werk, zoals knopen zetten en de wieken laten draaien.”

Voor Emin is het ideaal dat deze molen zich letterlijk bij hem om de hoek bevindt. Maar toch is dat voor hem niet de mooiste molen. Zijn favoriet staat in Het Twiske: de Twiskemolen. Emin: “Ik wil later molenaar worden en dan wil ik de Twiskemolen overnemen. Dat heb ik een keer tegen de eigenaar, Marcel, gezegd. Hij zei: ‘Als ik ga stoppen, mag jij de molen overnemen’.”

Dat is dus alvast geregeld.