Lezing Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

OOSTZAAN - Op donderdag 25 april houdt dr. Ir. David van Weele bij de Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek een lezing over spectroscopie in de sterrenkunde. Aanvang 19.45 uur bij bij Vesta, Zuideinde 197.

Wie alleen met zijn ogen naar de sterren kijkt kan alleen hun helderheid en kleur onderscheiden. Ook al zou je een telescoop gebruiken, dan krijg je nog geen andere informatie. Om meer te weten te komen moet het sterlicht worden ontleed in de samenstellende kleuren. Dat gebeurt ook met zonlicht dat in een regenboog door waterdruppels wordt ontleed, van dieprood naar violet. Zo’n kleurenband wordt een spectrum genoemd. 

Er kunnen in het spectrum van een ster lijnen aanwezig zijn waarvan de plaats in het spectrum bepaald wordt door het chemische element dat vanuit de ster licht heeft uitgezonden. Door vergelijking van in het laboratorium gemaakte spectra kan worden vastgesteld welke elementen in een ster aanwezig zijn. 

Bovendien is er het verschijnsel van lijnverschuiving die samenhangt met de snelheid van de lichtbron. Daarmee kan bijvoorbeeld de afstand van een quasar worden berekend of de omloopsnelheid van een planeet. Kortom, deze techniek van spectroscopie is onmisbaar in de sterrenkunde.

Zie voor de toegangsregeling de website wskz.nl.