Een kist met gouden dukaten; raad hoeveel en win een prijs!

Nieuws
Hoeveel dukaten zitten hierin?
Hoeveel dukaten zitten hierin? (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Koningsdag in Oostzaan. Nooit eerder was er op deze dag in Oostzaan zo’n spannende wedstrijd. Hoewel… een echte wedstrijd is het niet, maar er staat wel iets heel bijzonders te gebeuren voor kleine en grote kinderen. Het is immers een dag vóór kinderen en dóór kinderen en ga maar eens in de kerk kijken, die is open en daar zul je iets zien wat er nog nooit heeft gestaan. Kun je vinden wat het is? 

Nu moet je weten dat hier zo’n kleine vierhonderd jaar geleden, toen Oostzaan nog maar een piepklein dorpje was, een jongetje woonde die Claes Compaen heette. Het was een boefje die steeds ondeugender werd naarmate hij ouder werd. Hij was arm, heel arm, en zijn ouders klaagden steen en been dat ze nauwelijks eten hadden en zijn moeder huilde af en toe als Claes weer eens zonder eten in de bedstee stapte. “Als ik later groot ben, zal ik zorgen dat mijn mamma geld krijgt om eten te kopen”, nam Claes zich voor en hij hield zich hieraan. 

Hij werd een heuse zeerover. Hij zwierf over zeeën en kaapte vele schepen, sloeg de bemanning overboord en werd een hebberige dief als het gekaapte schip een mooie lading had. Die verkocht hij en de opbrengst verdween in een grote geldkist. “Dit is voor mijn moeder”, zuchtte hij tevreden. 

Die kist was jarenlang onvindbaar. Hoe de mensen ook zochten, nergens te vinden. Maar laat dominee Sjaak nou puur toevallig in Jisp tegen een hele oude geldkist aanlopen! Of deze van Claes Compaen was, weet niemand, maar het zou zomaar kunnen. Nieuwsgierig keek dominee Sjaak of er ook nog iets in de kist zit…. En wat denk je? Gouden dukaten, een heleboel. Hoeveel? Dat moeten jullie raden en wie het goed raadt…. die is de winnaar. 

Komen jullie kijken en raden en wie weet ook winnen? In de kerk op zaterdag 27 april tussen 10.00 en 12.00 uur. En wat leuk is…. Claes Compaen is er zelf ook, al leeft hij allang niet meer, maar hij ligt daar in het gangpad begraven. Zoek zijn grafsteen maar eens: een zeilschip dat hij waarschijnlijk gekaapt heeft! 

Barbara van Wijk