Leerlingen Noorderschool leggen bloemen bij plaquette Hannie Schaft

Nieuws
Op een beun werden de bloemen namens de leerlingen van de Noorderschool gelegd.
Op een beun werden de bloemen namens de leerlingen van de Noorderschool gelegd. (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN - Een aantal jaren terug heeft de Noorderschool de plaquette van Hannie Schaft op het Hannie Schaftplein geadopteerd. Die adoptie brengt verplichtingen met zich mee. Onder meer houdt dat in dat de plaquette er verzorgd uit moet zien en dus schoongemaakt. Daarnaast is het de gewoonte geworden om elk jaar in groep 7/8 op 17 april meer aandacht te geven aan Hannie Schaft en gebeurtenissen tijdens de oorlog.

En waarom op 17 april? Dat is de datum waarop Hannie door de Duitsers is gefusilleerd in de duinen bij Overveen.

Burgemeester Marvin Polak beet het spits af met een waar gebeurd verhaal over een meisje in Haarlem dat drie weken terug gediscrimineerd werd op school. Hij geeft aan dat discrimineren nog steeds voorkomt en wij allen ervoor staan om dat niet te laten gebeuren en er zelf ook niet aan mee te doen.

Vervolgens werd een korte film gedraaid over Hannie Schaft. Daarin werd een terugblik gegeven op de gebeurtenissen rondom een verzetsgroep waarin Hannie een belangrijke rol heeft gespeeld. Pim Beudeker gaf een toelichting over democratie, dictatuur en dat leidend tot fascisme en de holocaust.

Vervolgens ging de groep op de fiets naar het Hannie Schaftplein en werd de plaquette en ook de omgeving grondig schoon gemaakt. Op een beun werden de bloemen namens de leerlingen van de Noorderschool gelegd. En zoals het hoort werd daar stilte bij gehouden.

Niet onvermeld mag blijven dat de leerlingen in deze groep bijzonder stil en aandachtig de verhalen hebben gevolgd en heel goede vragen stelden. Daarnaast wisten zij al bijzonder veel over de tweede wereldoorlog en konden ze zelfs de verhalen op hun manier aanvullen. Zo dragen zij bij aan het voortleven van het stilstaan bij de gruwelijkheden van een oorlog.

Burgemeester Marvin Polak vertelde een waar gebeurd verhaal over een meisje in Haarlem dat drie weken terug gediscrimineerd werd op school.