Voetbalclubs bundelen officieel hun krachten in Voetbal Noord; ‘Samenwerking versterkt het Noordse voetbal’

Sport
Het bord is door Esther Lagendijk onthuld.
Het bord is door Esther Lagendijk onthuld. (Foto: Rodi Media/MvS)

REGIO - Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk heeft afgelopen zaterdag de officiële aftrap verricht van Voetbal Noord, een samenwerkingsverband tussen zeven voetbalverenigingen uit Amsterdam-Noord en Tuindorp Oostzan. Op het terrein van HBOK in Zunderdorp onthulde ze een bord, dat inmiddels ook bij de andere deelnemende clubs hangt. Doelstellingen: verbinden, elkaar ondersteunen en samen nadenken over het oplossen van problemen waar alle besturen tegenaan lopen. 

door Marcel van Stigt

In Amsterdam-Noord zijn de afstanden groter dan je op het eerste gezicht zou denken. Esther Lagendijk komt daar achter als ze vanaf haar woning in Tuindorp Oostzaan naar het landelijke Zunderdorp fietst om op het terrein van HBOK de opening te verrichten. Ze arriveert tien minuten te laat. 

Afstanden groot

De afstanden tussen de verschillende clubs zijn eveneens groot. Ze weten van elkaars bestaan, maar komen alleen bij elkaar over de vloer als ze tegen elkaar moeten voetballen. Dat moet anders. Want het runnen van een club is tegenwoordig lang niet zo eenvoudig. Ouders staan onder het mom van ‘Geen tijd’ niet te dringen om zich als vrijwilliger voor de club in te zetten. Voor het handjevol vaders en moeder dat wel gemotiveerd is om de jeugd te trainen ontbreekt een opleiding. Er zijn te weinig scheidsrechters; er haken er zelfs steeds meer af vanwege intimidaties en bedreigingen vanaf de zijlijn. Teams zijn soms niet compleet. En dan zijn er ook nog trainers die doodleuk hele elftallen meenemen als ze naar een andere club verkassen.

Samenwerken noodzakelijk

Een aantal jaren geleden al onderkenden verschillende clubs (HBOK, TOB, sv Kadoelen, Volewijckers, OSV, De Meteoor en ASV De Dijk) dat samenwerken best eens handig zou kunnen zijn. Misschien wel noodzakelijk. Het heeft geleid tot het tekenen van een intentieverklaring om de krachten te bundelen. En dat is afgelopen zaterdag officieel bekrachtigd met de doop van Voetbal Noord. “Een uniek samenwerkingsverband”, stelt sportmakelaar Carla Korver. “We zijn hiermee het eerste stadsdeel dat dit zo doet.”

App-groep

Carla Korver heeft namens het stadsdeel Noord al veel contact met sportverenigingen en helpt ze desgevraagd op weg. Net als Remco van Twiller, die de deelnemende clubs aan Voetbal Noord namens Teams Sportservice Amsterdam nadrukkelijker gaat begeleiden. Korver: “Al eerder hebben we voor de clubs bijeenkomsten gehouden gericht op het werven en behouden van vrijwilligers. Nu willen we zeventig mensen die jeugdtrainer willen worden een opleiding bieden; normaalgesproken doet de KNVB dat, maar die heeft op dit moment geen opleider. Ook hebben we een app-groep opgericht, bedoeld om met elkaar over verschillende zaken mee te kunnen denken. Er we gaan vier bijeenkomsten organiseren waarin we bespreken hoe de clubs elkaar kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door af te spreken dat we niet meer elkaar teams gaan jatten.”

Esther Lagendijk draagt het verenigingsleven in Amsterdam-Noord een warm hart toe en gelooft sterk in samenwerken. “Een vereniging draait om vrijwilligers, maar het is moeilijk om dat te regelen. Met dit samenwerkingsverband verstevig je elkaar en je kunt van elkaar leren. De rol van het stadsdeelbestuur is dat wij de clubs met elkaar verbinden. Als je elkaar kent, kun je elkaar makkelijker helpen. Samenwerking versterkt het Noordse voetbal.”