Heiloo dit weekend indrukwekkend

Algemeen
Donderdag bezocht wethouder Rob Opdam het Toverlantaarn Museum Heiloo in aanloop naar de Open Monumentendagen.
Donderdag bezocht wethouder Rob Opdam het Toverlantaarn Museum Heiloo in aanloop naar de Open Monumentendagen. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Gelukkig kunnen dit jaar de Open Monumentendagen doorgaan. 

Zaterdag 11 en zondag 12 september openen verschillende monumenten hun deuren voor bezoekers. Iedere bezoeker ontvangt dit jaar een bijzonder cadeautje: de nieuwe Monumentengids.

Gratis monumentengids is hele jaar bruikbaar

Donderdag bezocht wethouder Rob Opdam het Toverlantaarn Museum Heiloo in aanloop naar de Open Monumentendagen. Hier werd hij welkom geheten door vertegenwoordigers van het Museumkwartier in Heiloo. Het Museumkwartier op Landgoed Willibrordus bestaat uit het archeologisch museum Baduhenna, het Historisch Museum Heiloo, het Toverlantaarn Museum Heiloo en de Verhalenkamer Willibrordus. Tijdens zijn bezoek onderstreepte de wethouder het belang van erfgoed voor de toekomst: “We moeten ook kinderen betrekken bij ons erfgoed en dat kan op plekken zoals het Toverlantaarn Museum Heiloo fantastisch.” 

Gratis Monumentengids (2021-2023)

De wethouder overhandigde een exemplaar van de nieuwe Monumentengids aan Martin Vliegenthart, de eigenaar van de toverlantaarncollectie. De nieuwe Monumentengids is uitgegeven door het regionaal comité Kennemerland, met ondersteuning van de gemeente Heiloo. In deze gids staan diverse monumenten uit de regio beschreven. De gids is het hele jaar bruikbaar en deze week gratis af te halen. 

Programma

De Open Monumentendagen in Heiloo hebben een rijk programma. Natuurlijk is het Museumkwartier te bezoeken, maar er is ook een orgelfietsroute die langs vier orgels in Heiloo gaat. Bij de Witte Kerk is een rondleiding over de begraafplaats en in de kerktoren mogelijk. Reserveren hiervoor is nodig en kan via: reserveren@wittekerk-heiloo.nl Het Toverlantaarn Museum verzorgt 11 en 12 september vanaf 12.30 uur doorlopend voorstellingen met de toverlantaarn in de Verhalenkamer. Daarnaast openen diverse monumenten in Heiloo en de regio hun deuren.

Meer informatie

Het volledige programma voor de Open Monumentendagen staat op een losse kaart die in de monumentengids is bijgesloten. De kaart is samen met de Monumentengids deze week af te halen op het gemeentehuis, in de bibliotheek en bij de deelnemers van het Museumkwartier (Landgoed Willibrord).  11 en 12 september zijn de kaart en de Monumentengids ook af te halen bij de deelnemende monumenten. Kijk voor meer informatie op www.openmonumentendag.nl

Cultuur opsnuiven

Cultuur opsnuiven en genieten: Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Landgoed Willibrordus, Hoofdgebouw Willibrordus Business Centrum en Cultuurkoepel, archeologisch museum Baduhenna, historisch Museum Heiloo, Toverlantaarn Museum Heiloo, Verhalenkamer, Gedenkplaats Oase van Rust, Landgoed Ter Coulster, Witte Kerk en toren, De Hutkoffer en Nijenburg. Tijdens de Open Monumentendagen zet Baduhenna de monumentale buitenhuizen van Heiloo in de schijnwerpers.

Centraal staan de archeologische vondsten uit de monumentale buitenhuizen en markante boerderijen in Heiloo. De monumenten zijn verdwenen, de vondsten uit de beerputten zijn te zien in het museum.

Spring op de fiets

Tijdens de nationale Open Monumentendagen is de Witte Kerk open en kunnen belangstellenden het interieur en de begraafplaats bezoeken. Een aantal bijzondere objecten in de kerk is te bewonderen. 

Speciaal zaterdag 11 september is er een orgelfietsroute uitgestippeld. Spring op de fiets en volg deze speciale orgelroute die langs vier bijzondere, monumentale plekken in Heiloo voert en die laat zien en horen dat orgelmuziek ook anders kan zijn. De diverse organisten spelen op hun eigen orgels, maar combineren dit soms met solisten en moderne composities.

Begin bij Gerard Leegwater met de twee orgels van de Witte kerk, fiets door naar de Ter Coulsterkerk om vervolgens bij organiste Zana Naidionova te komen in de Willibrorduskerk. Vandaaruit naar het orgel in de intieme Julianakapel waar Alexander Pavloff dit kleine orgel zal bespelen. Toegang gratis, maar reserveren verplicht: info@olvternood.nl

Rondleidingen op het gebied van cultuurhistorie

Zondag 12 september 14.00 uur: rondleiding over de begraafplaats van de Witte Kerk. Cultuurhistorica Anita van Breugel heeft haar opleiding als architectuurhistorica goed kunnen combineren met haar langdurige gemeentelijke ervaring op dit vakgebied. 

Haar inhoudelijke kennis en de praktische uitwerking ervan kwamen daar vaak samen. Zij geeft nog steeds veel rondleidingen op het gebied van cultuurhistorie. De rondleiding voert langs de graven rondom de Witte Kerk en de bijzondere bomen die er staan. 

Toegang gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Aanmelden verplicht, reserveren@wittekerk-heiloo.nl

Tour

Steven Kalverdijk, bouwhistoricus en beleidsmedewerker Erfgoed bij de BUCH gemeenten, neemt de bezoekers mee op een tour door de toren van de Witte Kerk. Hij vertelt over alle bijzonderheden van de toren en laat iedereen een kijkje nemen bij de eeuwenoude houtconstructie van de spits. 

Sinds 1632 staat deze constructie als een huis. 

Toegang gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Aanmelden verplicht, reserveren@wittekerk-heiloo.nl