Ontdek de mooiste Alkmaarse monumenten

Algemeen
Kom alles te weten over de geschiedenis van de Waag.
Kom alles te weten over de geschiedenis van de Waag. (Foto: Dana Oei)

ALKMAAR - In Alkmaar en omgeving stikt het van de fraaie monumenten. Wie zo’n bijzonder pand in de gemeente Alkmaar eens écht goed wil bekijken, kan zaterdag 11 en zondag 12 september terecht tijdens het Open Monumentenweekend. De monumenten in Alkmaar en Oudorp openen op zaterdag hun deuren, terwijl de monumenten rond Schermer, Graft en en De Rijp op zondag te bezichtigen zijn.

Wegens groot succes vorig jaar, gaan de verhalen in de buitenlucht op herhaling. Het programma is nog niet definitief, eventuele wijzigingen zijn te vinden op de website. Zaterdag start er elk half uur een verhaal tussen 10.00 en 11.30 uur, en tussen 14.00 tot 15.30 uur.

Neem een kijkje op de historische markt bij de Grote Kerk. (Foto: aangeleverd)

Voorlopig programma

Ringersfabriek: over de oude chocoladefabriek; Doelenveld: over de voormalige schutterij; Victoriepark: Stadsarcheloog Peter Bitter: over de stadswallen; Bolwerk (bij het Kruithuisje): Vive les Gueux met verhalen en muziek; Varend monument de Bulgia: over het Schermereiland; Bunker: Alkmaar in WOII; Molen De Eendracht: over droge voeten en hoog water; Molen D (Strijkmolen) in Oudorp: verhalen van de molenaar; Voormalig kasteelterrein Oudorperhout: Stadsarcheoloog Nancy de Jong over de recente vondsten.

Stadsbeiaardier

De Alkmaarse stadsbeiaardier Christiaan Winter verzorgt op zaterdagochtend 10.00 uur de officiële opening van het Open Monumentendagweekend met live spel op het carillon van de Waagtoren. Niet alleen in Alkmaar, maar door het hele land klinkt het openingslied uit torens, van Groningen tot Maastricht. En het openingslied staat nog niet vast. Iedereen kan stemmen via de website van Open Monumentendag. Kanshebbers zijn songs van Louis Armstrong, The Scene en K3. ’s Middags tussen 15.00 en 17.00 uur is Christiaan Winter in de tuin achter de Grote Sint Laurenskerk te vinden, waar hij vertelt over de carillons in Alkmaar. 

Kinderactiviteiten

In de Grote Sint Laurenskerk is een historische markt zijn op zaterdag 11 september weer volop kinderactiviteiten. Kinderen van vier tot twaalf jaar zijn tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom voor een leuk en leerzaam programma. De activiteiten worden verzorgd door de Kaasfabriek (knutselen met afvalmateriaal), K1 Cultmedia (VR-films) en Erfgoed Alkmaar.
Kinderen van vier tot twaalf jaar zijn tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom voor een leuk en leerzaam programma.

Schermer, Graft en De Rijp

De monumenten in de Schermer, Graft en De Rijp zijn zondag 12 september van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Van 11.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 15.30 uur is er elk half uur een verhaal. Raadhuis De Rijp: ontstaan van De Rijp met muziek van Vive les Gueux; Tuin museum Jan Boon: over Jan Boon (Museum zelf is gesloten); Raadhuis Graft: over de zerkenvloer naast het raadhuis; Noordeinder Vermaning: over slibaardewerk van het Schermereiland; Raadhuis Grootschermer: Auteur Bob Kiel over de werkelijke rol van Leeghwater; Museummolen: over twee gerestaureerde boerenwagens en transport in vroeger tijden; Tuin de Groene Zwaan: over de walvisvaart.

Kijk voor meer informatie op www.erfgoedalkmaar.nl .