Overgebleven wethouders en burgemeester krijgen het druk

Algemeen
Na het vertrek van wethouders Paul Verbruggen en Christiaan Braak worden hun portefeuilles onderverdeeld.
Na het vertrek van wethouders Paul Verbruggen en Christiaan Braak worden hun portefeuilles onderverdeeld. (Foto: archief Rodi Media)

ALKMAAR - De burgemeester en - overgebleven - wethouders krijgen het druk. Na het vertrek van wethouders Paul Verbruggen en Christiaan Braak worden hun portefeuilles onderverdeeld. Of dat allemaal past is de vraag, maar ‘het moet wel’, laat Pieter Dijkman weten. Hij wil volop gas blijven geven op het dossier Alkmaars Kanaal waar duizenden woningen moeten komen.

Burgemeester Anja Schouten krijgt er monumentenzorg, archeologie en kunst en cultuur bij in haar portefeuille. Het takenpakket van Robert te Beest wordt uitgebreid met milieu, afval en duurzaamheid terwijl Elly Konijn de thema’s diversiteit, ruimtelijke ordening en cultureel erfgoed erbij krijgt. Wethouder Dijkman wordt naast het Kanaalproject verantwoordelijk voor de opvang van van asielzoekers/statushouders. En juist over dat onderwerp spatte het college vorige week uit elkaar toen bleek van GroenLinks en de PvdA hun coalitiepartners bewust niet hadden geïnformeerd over de extra raadsvergadering. 

Druk

De gemeente gaat gesprekken met het COA voeren voor de opvang van 450 statushouders. De druk vanuit het Rijk is groot. “Het is nu aan de raad”, zegt Robert te Beest. Volgens Dijkman is de versnelde afhandeling van dossiers bij de Immigratiedienst dat nu voor problemen zorgt  omdat er niet voldoende woonruimte beschikbaar is, terwijl gemeenten een dubbele taakstelling hebben. De wethouder denkt dat dit over een of twee jaar onder controle is.  

Hoe verder?

Na de motie van wantrouwen blijft er een minderheidscoalitie over van CDA, VVD en D66. Die zijn op dit moment in gesprek met oppositiefractie OPA. Een optie is dat deze of meerdere partijen toe treden tot het college dat nu door de kerncoalitie gevormd wordt. Deze huidige minderheidscoalitie ziet volgens eigen zeggen voldoende mogelijkheden om met de drie zittende wethouders door te besturen tot er zich een nieuwe, tot de verkiezingen in maart 2022. Dit kan ondersteund worden met afspraken over gedoogsteun, of met wisselende meerderheden.