Alcmaria Victrix klaar voor de toekomst

Algemeen
Laurens Overtoom, voorzitter van Alcmaria Victrix.
Laurens Overtoom, voorzitter van Alcmaria Victrix. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

ALKMAAR - Zo trots als een pauw loopt Laurens Overtoom door het vernieuwde onderkomen van Alcmaria Victrix. De voorzitter van de Alkmaarse voetbalvereniging is blij dat hij het allemaal mee mag maken. Nog her een der een laatste likje verf, een draadje aansluiten en dan komt er een einde een proces van vier jaar plannen maken, knopen doorhakken en met man en macht uitvoeren. Zaterdag 18 september wordt het gerenoveerde complex geopend door wethouder Pieter Dijkman.

“Het kon ook écht niet meer!”, zegt Laurens over het onderkomen dat al jaren aan vervanging toe was. “De gammele kleedkamers, het vocht, de schimmel... in tientallen jaren zijn de kleedkamers drie keer opgelapt, maar dan kom je op een punt dat je om moet. En dat ben je zomaar vier jaar verder voordat alles rond is. Die drukke periode - waar het vorige bestuur onder leiding van Alex Beek het grootste aandeel in had - wordt afgesloten met een ‘go’ of ‘no go’. Een spannend moment, want je werkt met een begroting terwijl de prijzen voor bouwmaterialen in rap tempo stijgen. Uiteindelijk zijn we ervoor gegaan en het resultaat is prachtig.” 

Het complex is volledig gerenoveerd. (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

Duurzaamheid

De vereniging kreeg onder meer twaalf nagelnieuwe kleedkamers, met vloerverwarming. Er is flink geïnvesteerd in duurzaamheid. Zo is er een geavanceerd installatiesysteem, een warmtepomp en ligt het dak vol zonnepanelen. Je wil niet weten wat wij aan energiekosten maakten, straks zijn we zo goed als energieneutraal. Het hoofdgebouw zelf heeft ook een transformatie ondergaan. Aan de buitenkant is de beplating - met asbest - vervangen. Het grote, nieuwe bord ‘Alcmaria Victrix 1898’ aan de voorkant maakt het helemaal af.” De totale verbouwing heeft ruim een miljoen euro gekost, waarvan de helft is bekostigd met subsidies. 

Lekker voetballen

Er kan weer lekker gevoetbald worden, vervolgt Laurens, vanaf het kantineterras met overzicht op het hoofdveld. “Hier staat het straks weer vol hoor! Ik kan niet wachten, want ik houd daar ontzettend van. Die saamhorigheid, die gezelligheid. Alcmaria is een vriendelijke, gezellige club waar generaties blijven spelen. En dat al sinds 1898! Vaders nemen hun kinderen mee en hun kinderen spelen hier ook; dat vind ik prachtig. De selectiespelers trainen de jonge jongens en dat past wel bij ons. Je kunt hier op een goed niveau trainen, maar we willen geen topsportklimaat. Toch zijn we ambitieus, want met ons eerste team willen we van de vierde naar de derde klasse promoveren en we zijn goed op weg met een technisch beleidsplan dat het hele niveau op moet schroeven.”

Slopen

Laurens is sinds zijn achttiende verbonden aan Alcmaria Victrix en werd anderhalf jaar geleden voorzitter. “Door corona was ik vooral een online-voorzitter, haha. Dat al het voetbal stil lag, was voor de verbouwing helemaal niet verkeerd. We hebben negen maanden ons gang kunnen gaan. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle vrijwilligers die meehielpen met slopen, timmeren en schilderen. Prachtig dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. Alcmaria Victrix is klaar voor de toekomst!”