Voortbestaan Parochiële Caritas Instelling in Anna Paulowna aan zijden draadje

Algemeen
Inzet: Silvia Schilder.
Inzet: Silvia Schilder. (Foto: Adobestock en aangeleverd)

ANNA PAULOWNA - Silvia Schilder (48) uit Anna Paulowna is sinds 2015 lid uit van de werkgroep PCI Anna Paulowna. PCI staat voor Parochiële Caritas Instelling, welke deel uitmaakt van de Spoorbuurtkerk te Anna Paulowna. “Wij bieden hulp aan mensen die in een moeilijke situatie verkeren en hiervoor niet terecht kunnen bij overige hulpinstanties. Mensen uit onze regio (ongeacht geloof) kunnen een beroep op ons doen”, legt ze uit.

Wij willen graag zorgen voor een warm lichtje in deze donkere tijden

Volgens Silvia is PCI een voortvloeisel uit het Armenfonds dat vroeger van de kerk uitging. “Eigenlijk hoort elke kerkgemeenschap een PCI te hebben, maar het is niet echt officieel van de kerk. Het is wel gebaseerd op de katholieke gedachte maar de hulp die we bieden is niet alleen maar bestemd voor mensen die gelovig zijn.” De echtgenote en moeder van drie kinderen besloot zich destijds aan te sluiten bij de charitatieve instelling omdat ze altijd al betrokken was bij de kerk. “Dat had alles te maken met kinderactiviteiten die daar altijd worden gehouden. Denk aan het kinderkoor, kindernevendiensten en gezinsvieringen. Ik heb me daar altijd voor ingezet en werd op een gegeven moment via het bestuur van de kerk gevraagd of ik deel wilde uitmaken van de PCI.”

Schaamte

Helaas moet wel worden vastgesteld dat heden te dage niet meer zo heel veel mensen een beroep doen op het PCI. Silvia: “Dat komt deels voort uit schaamte, maar ook door het feit dat er in de loop der tijd meer hulporganisaties zijn opgestaan. Ook kun je tegenwoordig heel goed bij de gemeente terecht als je ergens behoefte aan hebt. Bovendien maakt de wet AVG (Autoriteit Persoonsgegevens, red.) het bieden van hulp aan mensen ook niet makkelijker.” 

Oproep

De hulp die de Parochiële Caritas Instelling biedt, loopt uiteen van een reparatie van een wasmachine, de aanschaf van een nieuwe bril tot een bijdrage aan twee fietsen voor een gezin wiens kinderen vervoer naar het voortgezet onderwijs nodig hadden. “In zulke situaties kan de P.C.I. wellicht uitkomst bieden en daarom vinden wij het zo jammer dat mensen niet vaker aan de bel trekken. Wij doen daarom een oproep aan mensen die op de hoogte zijn van deze stille armoede, zodat zij in contact met ons kunnen treden. Wij zijn degenen die het regelen, maar wij komen niet bij deze mensen over de vloer. Wij hebben andere mensen nodig om de meldingen binnen te krijgen.”

Licht

Silvia: “Onze kerstactie, die nu gestart is, bestaat bijvoorbeeld uit het verzorgen van een goed gevulde boodschappentas. Zo gingen we voorheen naar de winkel om een boodschappentas te vullen, maar in sommige gevallen kochten we dan producten die mensen helemaal niet mogen hebben. Denk aan hulpbehoevenden met diabetes. Daarom zijn we overgestapt op een tegoedbon, zodat men zelf de boodschappen kan halen. Voor de kinderen zit er dan ook een cadeaubon bij en sinds enkele jaren worden we gesponsord door Bakker Alkemade uit Anna Paulowna met een kerststol. Voorheen kregen we van supermarkt Deen altijd een kerstster. Dan kan je echt met iets aankomen. Ook willen we de mensen die het nodig hebben een beetje licht geven door middel van een bos bloemen.” 

Schenking

Uiteraard gaat het bieden van hulp gepaard met de nodige kosten, maar dat vormt volgens Silvia geen enkel probleem. “Voorheen ontvingen we een bijdrage van de Spoorbuurtkerk en niet al te lang geleden ontvingen we een mooi bedrag van de PCI in Den Helder, die ermee gestopt is. Zij hebben de gelden verdeeld over de PCI’s die het goed konden gebruiken en daar zijn wij er één van.” 

Viering

De Polderse vervolgt: “Elk jaar in november verzorgen wij een diaconale viering in de Spoorbuurtkerk waarin telkens een andere doelgroep onder de aandacht wordt gebracht. Dit jaar vindt deze viering plaats op zaterdag 13 november, aanvang 19.00 uur. Tijdens deze viering halen we door middel van een collecte gelden op voor een goed doel uit de regio. Dit jaar is de collecte bestemd voor een signaalhond voor een bewoner van ‘s Heeren Loo.”

Mooi initiatief

Silvia: “Ik vind het een mooi initiatief en ik vind het ook heel fijn om mensen te kunnen helpen, maar zoals gezegd zijn de aanvragen minimaal. Het is zelfs zo dat we met PCI meer vergaderen dat waar we eigenlijk voor staan en dat kan de bedoeling natuurlijk niet zijn. Dat heeft ons doen besluiten - hoe jammer het ook is - dat dit het laatste jaar van PCI Anna Paulowna is. Wel is het zo dat de organisatie wordt overgenomen door Trinitas en Den Helder, waarmee de kerken in ‘t Zand, Anna Paulowna en Breezand zijn samengegaan. Het stokje wordt dus wel doorgegeven, maar het clubje Anna Paulowna stopt er helaas mee in januari. Mocht er iets gebeuren waardoor de hulpvraag er wél weer is, dan gaan we er misschien weer over nadenken, maar vooralsnog houdt het binnenkort op. En dat is toch eeuwig zonde?” 

Contact

Dus, heb je hulp nodig voor jezelf of een ander, neem dan gerust vrijblijvend contact op via onderstaande gegevens. Ook voor vragen kun je hier terecht: www.pci.annapaulowna@gmail.com

De oproep van Silvia en de overige bestuursleden van PCI mag dan in de donkere dagen voor kerst zijn gedaan, maar aanvragen zijn het hele jaar door welkom. “Sterker nog, ik hoop écht dat we in januari de handdoek nog niet in de ring hoeven gooien. Dat we mogen blijven zorgen voor dat warme lichtje.”

PCI biedt helpende hand.