Huizen wéér duurder: gemiddelde kosten in regio Alkmaar € 441.000,-

Algemeen
Wie een nieuwe woning zoekt, moet nóg dieper in de buidel tasten dan in het vorige kwartaal.
Wie een nieuwe woning zoekt, moet nóg dieper in de buidel tasten dan in het vorige kwartaal. (Foto: Archief)

REGIO - Opnieuw zijn de huizenprijzen in Nederland omhoog gegaan. In het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde prijs van een koophuis naar 419.000 euro. Dat komt neer op een stijging van 19 procent, ten opzichte van het derde kwartaal van 2020. Het gaat daarbij om bestaande bouw. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning steeg met 14 procent naar 455.000 euro. 

Huizenprijzen zijn weer gestegen het afgelopen kwartaal

In Alkmaar en omgeving ligt de gemiddelde transactieprijs zelfs nog wat hoger dan het landelijke gemiddelde. In het derde kwartaal van 2021 gingen de huizen in onze regio voor gemiddeld € 441.000,- van de hand. Dat is maar liefst 24,5 procent hoger dan een jaar eerder. In totaal zijn er in het derde kwartaal 516 woningen verkocht in de regio Alkmaar; 81 procent van de kopers betaalde daarvoor een prijs die boven de vraagprijs lag. Er werden ook minder huizen verkocht dan vorig jaar: er viel een verschil van -39,0 procent te noteren vergeleken met vorig jaar.

Records sneuvelen snel

Records op de huizenmarkt zijn geen lang leven beschoren. Afgelopen zomer passeerde de gemiddelde huizenprijs voor het eerst de 400.000 euro. Maar daar kan dus nog wat wat bij, blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM. 

Volgens makelaar Lana Gerssen zijn het ‘opnieuw grensverleggende cijfers’. Gerssen is voorzitter van de vakgroep Wonen van de NVM. “Inmiddels wordt tachtig procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Het is daarmee duidelijk dat de hectiek op de woningmarkt nog aanhoudt.”


Woonontwikkelingen in de regio Alkmaar van het afgelopen kwartaal. - RTL Nieuws/RVM

Aanbod ongekend klein

Het aantal woningen dat te koop staat is een stuk kleiner, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In 2020 stonden er in het derde kwartaal bijna 30.000 woningen te koop. Dat waren er dit jaar 16.500. Dat komt neer op een daling van 44 procent: de sterkste afname sinds de NVM dit cijfer bijhoudt. 

Woorden zijn er, nu de daden

De huizenprijzen volgen overal in Nederland hetzelfde patroon (omhoog), maar toch zijn er nog wel verschillen. De regio met de sterkste stijging is dit keer zuidoost-Friesland (+26,6 procent), terwijl het nabijgelegen zuidwest-Friesland met 11 procent de laagste stijging noteerde. 

Volgens de makelaars moet er snel iets gebeuren. “In de Miljoenennota werd de woningnood eindelijk erkend. De woorden zijn er, nu de daden”, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes. Hij hoopt dat er snel een kabinet geformeerd wordt dat aan de slag kan gaan met de oververhitte woningmarkt.

Krapte-indicator

Met de zogeheten krapte-indicator drukt de NVM uit hoeveel woningzoekers te kiezen hadden. Die komt voor de maanden juli, augustus en september uit op 1,5. Dat betekent dat potentiële kopers de keuze hadden uit minder dan twee woningen. Feitelijk betekent dat dus geen keuze.

(Bron: RTL Nieuws)

Woonontwikkelingen in de regio Alkmaar van het afgelopen kwartaal.