Boeren op bezoek bij de wethouder

Algemeen
 Boeren met bloemen en tractoren op bezoek bij het gemeentehuis.
Boeren met bloemen en tractoren op bezoek bij het gemeentehuis. (Foto: GvW-T)

U kunt er niet omheen; overal ziet u de vaderlandse driekleur wapperen. Maar wel ondersteboven. Het is een teken van de boeren die in nood verkeren. 

Door Gemma van Winden-Tetteroo

“Wij respecteren de nationale vlag uiteraard. Wij willen ook niemand beledigen met de blauw-wit-rood combinatie. Wel willen we aandacht vragen voor de problemen van de boeren. En het gesprek op gang brengen.” En dat deed een aantal boeren maandagmiddag jl. Zij gingen bij wethouder Frank ten Have op bezoek.

Toekomst

Frank ten Have ontving de delegatie van de boeren als locoburgemeester van Midden-Delfland. “We willen graag met de gemeente in gesprek over de problematiek die veel boeren op de rand van de afgrond brengt: de stikstofcrisis,” zo legt Marc van Adrichem uit. Hij is één van de jonge boeren uit het gebied die strijden voor hun toekomst. Een toekomst die zij graag tussen de koeien doorbrengen op een boerderij die doorgaans al generaties lang in de familie is. Maar de laatste tijd hangen er heel donkere wolken boven diezelfde boerderij. Als de oorspronkelijke anti-stikstofplannen van de regering doorgaan, blijven er weinig boeren over.

De noodklok

Boeren zijn onmisbaar voor o.a. de voedselvoorziening, het weidevogelbeheer, het onderhoud van de groene polders en als hoeders van het karakteristieke landschap. Door verregaande maatregelen die de overheid wil nemen, zouden heel veel boerenbedrijven moeten stoppen. Daarom luiden de boeren in heel Nederland de noodklok. Zij houden acties maar er is ook stil verzet. Een stille noodkreet is het ondersteboven hangen van de vlag. “Als u de boeren ook wilt steunen, hang uw eigen vlag dan ook ondersteboven op,” zo roepen de boeren op.

Begrip

Ook in Midden-Delfland zijn tal van driekleuren te ontdekken. Op de grotere wegen sieren de vlaggen, op de kop, lantaarnpalen en bruggen. De overheid heeft opdracht gegeven de vlaggen weg te halen. “Daar wilden we over praten. En dus zijn we bij wethouder Frank ten Have op bezoek gegaan. Met de tractor en met een bos bloemen.” De boeren waren tevreden over het onderhoud dat zij hadden. “De wethouder luisterde goed en hij had begrip voor onze zorgen. In goed overleg hoeven we de vlaggen niet meteen weg te halen. Daar zijn we blij mee. Het gaat ons echt om de aandacht voor de problemen van de agrarische sector.”

Samenwerking

Frank ten Have: “We hebben goed, constructief en uitgebreid overleg gehad met deze boeren uit de gemeente over hun protestactie met de vlaggen. Als gemeente steunen wij de boeren graag met duurzaam boeren en een beter verdienmodel. Wat de vlaggen betreft hebben we afspraken gemaakt dat de boeren alle vlaggen in de openbare ruimte voor eind juli zelf weer verwijderen. Vanuit de gemeente zullen wij blijven proberen nog meer aandacht te krijgen voor ons samenwerkingsmodel wat goede resultaten oplevert in het verminderen van schadelijke uitstoot. In deze samenwerking zijn niet alleen de gemeente en meer dan driekwart van onze boeren betrokken maar ook externe partijen zoals o.a. de universiteit  Wageningen,” aldus wethouder Ten Have.

Bloemen

De boeren hadden een bos gele bloemen bij zich. “Door verkeerd maaibeleid kunnen deze planten, die er op zich mooi en onschuldig uitzien, onze koeien en paarden in gevaar brengen. Het is Jacobskruiskruid, giftig voor mensen en de meeste zoogdieren. Ze zaaien enorm uit als de plant de kans krijgt weelderig te bloeien. Paarden en koeien eten de plant niet omdat ie bitter is. Maar eenmaal gedroogd, verdwijnen geur en smaak. Je ziet het Jacobskruiskruid door heel Midden-Delfland. Tot vorig jaar werd er doorgaans op tijd gemaaid. Als dat niet gebeurt, zoals nu, dan zaaien de planten uit. Als wij de polders maaien, zie je de kleine nieuwe plantjes over het hoofd en zo kan het Jacobskruiskruid in het hooi terechtkomen. Door ophoping van het gif in de lever worden onze dieren later ziek. Zij sterven dan een vreselijke dood want er is geen tegengif. Daar wilden we aandacht voor vragen. De wethouder kende deze bloemen niet maar hij heeft beloofd actie te nemen zodat de bermen voortaan op tijd gemaaid zullen worden.”