Betonnen rif langs Landtong kan mosselen en oesters aantrekken

Algemeen
Een oesterrif verrijkt het rivier- en zeeklimaat.
Een oesterrif verrijkt het rivier- en zeeklimaat. (Foto: Wereld Natuur Fonds)

Boskalis gaat langs de noordelijke oever van de Landtong Rozenburg een betonnen kunstrif bouwen, dat een aantrekkelijker milieu moet opleveren voor vissen, mosselen en oesters. 

Door Kor Kegel

Het rif zal bestaan uit twintig betonblokken van elk drie meter lengte. Elk blok heeft een gewicht van zevenduizend kilo. Het rif in de Nieuwe Waterweg krijgt de functie om de golfslag te breken. Strekdammen hebben die functie ook, maar net als kademuren zijn ze een harde barrière en niet goed voor de natuur. Het kunstrif vormt onder water een geleidelijke overgang. Volgens het bedrijf Reefy beschermt het rif de oevers en lokt het zeedieren die hier nog niet verblijven. Reefy is een jong bedrijf uit Delft, opgericht door Leon Haines en Jaime Ascencio. Ze staan een groene revolutie voor in de maritieme infrastructuur.

Met gerecycled beton kunnen de golven worden opgevangen, waardoor een natuurlijke oever op de Landtong Rozenburg kan ontstaan. Dat stimuleert de biodiversiteit in de rivier, zegt mariene bioloog Leon Haines. Op de betonblokken kan een spontane oester- en mosselcultuur ontstaan. Tussen de blokken zijn doorgangen en tunnels, zodat vissen er een schuil- of broedplaats vinden. De paling kan hier een ideaal leefgebied vinden. Het onderwaterlabyrint is hydrodynamisch ontworpen en getest in de golfgoot van Deltares.

De Groene Poort

Koninklijke Boskalis Westminster bouwt het rif in oktober. Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam hebben positief op het plan gereageerd. Ze werken sinds 2013 samen met het Wereld Natuur Fonds aan duurzame en natuurvriendelijke oevers van de Nieuwe Waterweg en Het Scheur. Dit project heet De Groene Poort. Hierbij gebruiken ze schoon restmateriaal uit de bouw. Golfbrekers van breuksteen zijn een logische ‘vooroever’, maar het kunstmatige rif is waarschijnlijk een veerkrachtiger oplossing om de natuurwaarden in het getijdegebied te herstellen.

Diergaarde Blijdorp

Zelfs Diergaarde Blijdorp is erbij betrokken, want Reefy wil advies over een honderd procent duurzame aankleding van het rif. Op het oppervlak komt een speciale textuur. Diergaarde Blijdorp was ook de plek, waar de overeenkomst over The Rotterdam Reef werd ondertekend.

Blijdorp helpt innovatieve bedrijven aan een proeftuin. Reefy kon in het Oceanium koraal kweken op verschillende soorten beton. In het Science Aquarium staat een schaalmodel van het rif dat in De Groene Poort komt.

Oesterbanken

Tweehonderd jaar geleden was twintig procent van het Nederlandse deel van de Noordzee nog rijk aan oesterbanken. Ze zijn door overbevissing, ziektes en vervuiling verdwenen. Nu worden op verschillende plekken experimenten gehouden met kunstriffen, zoals in de Waddenzee ten noorden van Schiermonnikoog en dichter bij huis in het Haringvliet en het Grevelingenmeer. Waar mosselen en oesters groeien, ontstaat ook een goed leefklimaat voor vissen, trekvogels en zeezoogdieren zoals de zeehond en de bruinvis, ook bekend als zeevarken.