Het monumentale dieselgemaal uit 1913 aan de Cort van der Lindenkade 33.
Het monumentale dieselgemaal uit 1913 aan de Cort van der Lindenkade 33. ((Foto: Rob Verhagen))

Alkmaars dieselgemaal doet weer mee

ALKMAAR - Het monumentale dieselgemaal uit 1913 aan de Cort van der Lindenkade 33 kan dit jaar weer meedoen aan de Nationale Molen- en Gemalendag op zaterdag 11 mei. Deelname was lang onzeker, maar dankzij sponsors die erfgoedstichting Adapt wist te vinden voor de benodigde diesel en smeerolie, zagen de laatste drie vrijwilligers het weer zitten om het gemaal opnieuw voor het publiek in bedrijf te stellen.

Dieselgemaal J. Leegwater hield tussen 1913 en 1988 het waterpeil op orde in de oudste polder ter wereld, de Achtermeer. Dit provinciaal monument is een van de oudste nog werkende dieselgemalen van Nederland, gebouwd door Werkspoor Amsterdam in 1912-1913. Door de nieuwe Woningwet uit 2015 dreigde het monument tussen wal en schip te geraken. Het gemaal is in 2011 overgedragen aan de Alkmaarse woningcorporatie Van Alckmaer. Maar sinds de nieuwe Woningwet uit 2015 mogen corporaties hun middelen vrijwel alleen nog maar uitgeven aan volkshuisvesting. Zo was er geen geld meer voor onkosten, zoals diesel en smeermiddelen. Erfgoedstichting Adapt vond een aantal sponsors waardoor het monument toch 11 mei haar deuren kan openen.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten