Momenteel wordt gewerkt aan de restauratie van de gewelfschildering in de consistorie van de Grote Kerk.
Momenteel wordt gewerkt aan de restauratie van de gewelfschildering in de consistorie van de Grote Kerk. ((Foto: aangeleverd))

Restauratie schildering Grote Kerk live te zien

ALKMAAR - 14 september Open Monumentendag. Staat ie al in de agenda? In Alkmaar gaan die dag 76 monumentale deuren open, die normaal gesproken gesloten zijn. Verder is er een uitgebreid activiteitenprogramma. In deze rubriek belichten we tot 14 september elke week een bijzonder monument of interessante activiteit. Deze keer: De restauratie van de gewelfschildering in de consistorie van de Grote Sint Laurenskerk die op deze dag live te bewonderen is.

Nederland telt slechts vier kerken met een houten gewelfschildering uit de Middeleeuwen en daar is de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar er één van. Sinds begin dit jaar is restaurator Edwin van den Brink bezig met de restauratie van het houten tongewelf in de consistoriekamer van de kerk, waar zich één van de gewelfschilderingen bevindt. Bezoekers van Open Monumentendag kunnen zijn werk die dag live bekijken.

Ramptoeristen

Het houten gewelf dat, waarschijnlijk vanwege de hoogte, de beeldenstorm overleefde, is voor de Tweede Wereldoorlog nog een tijdje weggeweest uit de kerk. Het 'logeerde' toen tijdelijk in het Rijksmuseum in Amsterdam omdat de kerk in Alkmaar op instorten stond. Volgens nieuwsberichten uit 1937 verkeerde de kerk toen in zo'n slechte staat dat er zelfs ramptoeristen naar Alkmaar kwamen om het verval van de Grote Kerk te aanschouwen.

Restaurator Edwin van den Brink is begin dit jaar begonnen met zijn restauratiewerk in de consistoriekamer. Naar verwachting zal de restauratie eind dit jaar klaar zijn. Speciaal voor de bezoekers van Open Monumentendag gaat Edwin van den Brink ook die dag aan de slag.

Programmaboekje

De Grote Sint Laurenskerk is die dag tevens het informatiecentrum voor Open Monumentendag. Met, behalve de restauratie van de gewelfschildering, ook een historische markt en een heleboel leuke en leerzame activiteiten voor de jeugd.
De Grote Kerk is slechts één van de 76 monumenten die je op 14 september gratis kunt bezoeken. Het programmaboekje is, samen met de routegids en de plattegrond binnenkort verkrijgbaar bij onder meer de bibliotheken, de VVV's, de Grote Kerken en de grotere musea. Je vindt ze nu al digitaal op https://www.erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag/

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten