Open Huis bij Veldzorg en Oosterheem

LANGEDIJK - Tijdens Open Monumentendag houden Veldzorg en Oosterheem een Open Huis. Op zaterdag 14 september zijn van 10.00 en 16.00 uur belangstellende van harte welkom in de unieke locatie aan de Dorpsstraat in Broek op Langedijk. Er is een gevarieerd programma dat bestaat uit lezingen, informatie en vaartochten. Tevens exposeren diverse kunstenaars er hun werk of gaan er aan de slag.

Wie een rondje vaart door De Oosterdel, waant zich terug in de tijd. De rust, de ruimte, de natuur, je moet het ondergaan. Het unieke gebied bestaat een grote hoeveelheid eilanden, omgeven door sloten en vaarten. Er broeden meer dan vijftig soorten vogels en er zijn groeien zeldzame en beschermde planten. Om die reden is de toegang aan strikte regels gebonden.

Gezond eten

Bezoekers kunnen zaterdag 14 september kennismaken met zowel het gebied als de mensen die er actief bij betrokken zijn. Zorgtuinderij Oosterheem gaat het gesprek aan over voeding en de werking daarvan op het lichaam. Als het weer het toelaat, zijn er om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vaartochten naar het werkterrein en de uienboet. Bij slecht weer wordt de kantine opgezocht. In elk geval krijgen de bezoekers inzicht in de uitgangspunten en voordelen van biologisch dynamisch tuinieren. De producten kunnen – vers van het land – gekocht worden.

Beheer Oosterdelgebied

Bij Veldzorg krijgen de bezoekers tekst en uitleg over de natuur, de mogelijkheid van groepsexcursies, onderhoud van het machinepark en het varend materiaal en de overlast door rivierkreeften. Bovendien zijn er werken van vijf kunstenaars te bewonderen: keramiek van Hester Valkering en Marianne Waterkott, schilderijen van Nelleke Gerrman en Inge Hergarden en houtsnijwerk van Peter Brandsma. Een aantal kunstenaars is ter plekke aan het werk. De Zaanse meestersmid Kai Fray toont die dag zijn vaardigheden. Kai is zeer bedreven in lassen, draaien en andere metaalbewerkingen en heeft meegewerkt aan de restauratie van diverse Zaanse molens, panden en pakhuizen.

Vrijwilligers zijn altijd welkom

Afgelopen jaren is hard gewerkt aan herstel van het gebied. Sloten zijn uitgebaggerd, er is een beheerschema opgesteld voor de natuurakkers en elke vier jaar wordt het riet gemaaid. Veel werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van de vrijwilligers. Daar kunnen we er nog wel een paar van gebruiken. Op de website (www.oosterdel.nl) vind je daar alle informatie over.

Op zaterdag 14 september is er een open dag bij Veldzorg en Oosterheem. Belangstellenden zijn die dag van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom voor een nadere kennismaking, kunstexposities, vaartochten door het gebied en uitleg over de werkzaamheden. Het bezoekadres is Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk.

Marsha Bakker

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten