Sluitende begroting Alkmaar.
Sluitende begroting Alkmaar. ((Foto: archief))

Sluitende begroting Alkmaar

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar heeft een sluitende begroting kunnen overleggen aan de gemeenteraad, maar dat was volgens wethouder Financiën Pieter Dijkman een lastige opdracht. .

"De gemeentefinanciën zijn voor bijna alle Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren steeds onzekerder geworden. Waar het Rijk geld overhoudt op de Rijksbegroting, worden gemeenten door het Rijk gekort op de uitkering uit het gemeentefonds. Een onhoudbare situatie. Alkmaar wees, samen met andere gemeenten, de afgelopen maanden de VNG en de Tweede Kamer met klem op deze onwenselijke weeffout. Alkmaar staat de komende jaren voor grote opgaven. De bouw van 15.000 duurzame woningen in de Kanaalzone, de energietransitie en de verduurzaming van de gemeente en de transformatie van het sociale domein. In deze programmabegroting maakt Alkmaar daarom extra middelen vrij voor onder meer Versnelling van de woningbouw, Alkmaar Fietst / Rode Loper voor fiets en voetganger, Schuldhulpverlening, Volumegroei en prijsaanpassing Jeugdzorg en Cultuur (poppodium, kaasmuseum, broedplaatsen). Daarnaast zijn er ook nog andere uitdagingen, zoals het recent door de Raad van State gewezen zogenoemde "PAS- of stikstofarrest". Het arrest heeft voor zeker 18.000 bouw- en ontwikkelingsprojecten in Nederland directe consequenties door ernstige vertraging in de uitvoering. De gemeenten, waaronder dus ook Alkmaar, zijn momenteel in afwachting van een nieuw handelingskader van het Rijk."

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten