Per polsstok over de Nieuwlandersingel.
Per polsstok over de Nieuwlandersingel. ((Foto: aangeleverd))

Per polsstok over de Nieuwlandersingel

ALKMAAR - Voor het eerst werd afgelopen zaterdagmiddag een polsstokverspringwedstrijd gehouden als onderdeel van de 8 oktoberfeesten. Niet heel raar want het was de Alkmaarse timmerman Maarten van der Meij die in 1573 met een geheime boodschap door de Spaanse linies 'sloop'. De boodschap aan gouverneur Diederik Sonoy zat verstopt in zijn polsstok.

'We hebben het alle vier gehaald'

"De geheime briefjes zijn vandaag de dag te bekijken in het Stedelijk Museum" laat Gerben Kossen van de organisatie weten. En inderdaad, daar in de Victoriezaal staat de polsstok zelf. De briefjes ook. Hierin wordt een noodkreet gedaan, want zonder hulp van buitenaf zou Nederland zich moeten overgeven aan de Spanjaarden. De dijken werden uiteindelijk doorgestoken om de Spanjaarden onder water te zetten. Op 8 oktober 1573 gaf de Spaanse legeraanvoerder Don Frederik het op, en trok het Spaanse leger zich terug uit Nederland.

Veel gelachen

Een mooi stukje geschiedenis en daarom vond zaterdag het polsstokverspringen plaats bij de Nieuwlandersingel en de Emmabrug. Vier vrienden hadden zich via Facebook aangemeld om mee te doen, Roel, één van hen laat weten: "Het was leuk om te doen, wij hebben het alle vier gehaald. Het is wel een mooie activiteit, gewoon zo over het water te springen." Hij vervolgt: "We hebben wel heel veel mensen verkeerd zien gaan en in het water zien vallen. We hebben veel gelachen." Tijdens de middag was er een DJ aanwezig en bezoekers konden genieten van een versnapering bij de frietkraam. De middag werd besloten met een mooie finale en prijsuitreiking.

Door: Lisette Kreijger

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten