Eenzame senioren in Overdie delen soep en koffie uit

Algemeen
Afbeelding
(Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.Nl)

ALKMAAR - Eenzame senioren met een migratieachtergrond uit Overdie deelden maandag 3 februari soep en koffie uit om buurtbewoners te bereiken. Bij de geleende foodtruck aan de Thomas a Kempislaan werd het al snel druk. De mannen - die wekelijks in Wijkcentrum Overdie samenkomen - trokken ook de wijk in om bij omwonenden aan te bellen.

"We keken waar de gordijnen nog dicht waren of spiekten door de ramen of we ouderen alleen in huis zagen", zegt Houriya Abbou van VrouwenKracht, die het project begeleidt. "Eigenlijk reageerde iedereen enthousiast, al keken sommigen wel even de kat uit de boom. We deelden flyers uit om de activiteiten van het wijkcentrum onder de aandacht te brengen. Wethouder Marcel van Zon kwam nog langs en liep spontaan even mee toen we ergens soep bezorgden. Onze actie werd gewaardeerd door bewoners en we hebben veel mensen gesproken; precies wat we wilden bereiken. De hele pan was leeg! Omdat het zo'n succes was, staan we er volgende week maandag weer met de foodtruck, geleend van NME Regio Alkmaar. Vervolgens wordt het één keer per maand."

Niet afwachten

Elke maandag komen er twaalf mannen in het wijkcentrum om elkaar te ontmoeten. In het begin lag het accent sterk op het elkaar ontmoeten en gevoelens van eenzaamheid te verzachten, maar gaandeweg zijn de mannen steeds meer met elkaar gaan ondernemen. Zo heeft een flink aantal een computercursus gevolgd, hun Nederlandse taal bijgespijkerd en zijn ze met elkaar gaan voetballen, walking football. "Ze willen nu ook andere oudere mannen voor deze en nieuwe activiteiten werven. Maar de drempel is hoog en deze ouderen bereik je niet zomaar; daarom hebben ze zelf bedacht eropuit te trekken. En zo hoort het ook, vind ik. Niet afwachten maar eropaf! Hoewel sommige mannen verlegen en onzeker zijn, zagen ze ook de blije gezichten van de mensen die soep kregen. Dat werkt stimulerend, dus kijken ze alweer uit naar volgende week."

Wijkbewoners die interesse hebben om andere seniorenmannen te ontmoeten, kunnen op de maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur aan de grote ontmoetingstafel in het wijkcentrum aanschuiven of contact opnemen met Houriya Abbou, 06 45003533.