Fred Knijn achter een drumkit bij Artiance waar hij ooit les gaf.
Fred Knijn achter een drumkit bij Artiance waar hij ooit les gaf. ((Foto: vincentdevries.nl))

Drumdemand wil Alkmaars publiek entertainen

ALKMAAR - "Als ik minimaal 24 man heb, is het goed. Dan lopen er zes rijtjes van vier mensen al drummend in de Grote Middagoptocht op 8 oktober mee door de binnenstad van Alkmaar", glundert Fred Knijn; initiator van Drumdemand: een kersverse walking percussiegroep. "De leden van Drumdemand lopen mee in jaren '30 kleding, compleet met bretels, wijde pijpen en gleufhoed. Zo ontstaat er een unieke uitstraling. Dan loopt er wat."

Fred Knijn (60) groeide op in het centrum van Alkmaar waar hij op jonge leeftijd in aanraking kwam met muziek. "We woonden op de Oudegracht waar vlakbij aan het Kwerenpad de muziekvereniging Excelsior repeteerde. Daardoor geïntrigeerd haalde ik als vijfjarig jongetje bij de schoenmaker op Klein Nieuwland lege schoenendozen op waar ik met een stokje op ging drummen. Van lieverlee werden dat blikken, want ja hoe ouder je wordt, hoe meer herrie je wilt maken."

Revolutie

Toen Knijn in 1966 het Alkmaars Trompetterkorps voor het eerst zag lopen zorgde deze kennismaking voor een totale revolutie in zijn leven. "Op dat moment was ik al lid van Excelsior. Ik vond het allemaal gewéldig. In '71 trad ik toe tot het Jeugdtrompetterkorps als trommelaar. Ik was heel fanatiek en eigenlijk ook wel talentvol. Toentertijd deden er tijdens de Taptoe voorafgaand aan 8 oktober veel muziekkorpsen mee, waaronder wij. Moet je nagaan, allemaal jongens die de ouderen wilden nadoen. Dat was voor ons een sensatie." Op 14-jarige leeftijd mocht Fred dan eindelijk meedoen in het Alkmaars Trompetterkorps. "Ja, ik weet nog goed dat ik toen de snaredrum moest inruilen voor de jachthoorn. De eerste paar jaar heb ik dus jachthoorn gespeeld en pas daarna heb ik drumlessen genomen."

Kabasa

Via de Volksmuziekschool en het Alkmaars Conservatorium schoolde Knijn zich tot musicus en docent slagwerk, waarna hij nog een tweejarige opleiding in de lichte muziek volgde. "Tijdens mijn studie gaf ik les bij Excelsior, waar het allemaal begon. Toen Wim Renooij en Jan Ruijter - ook oud-leden van het Trompetterkorps Alkmaar - op een goed moment de slagwerkgroep Kabasa oprichtten, werd ik benaderd voor de rol van instructeur/componist. We liepen met zo'n 30 à 35 kids op verschillende concoursen en we kwamen binnen no time uit in de eredivisie. Je hield ervan of niet, maar de muziek van Kabasa zorgde altijd wel voor een leuk effect. Helaas kwam er in Alkmaar op een gegeven moment flink de klad in deze vorm van musiceren. Je had destijds Showband Alkmaar met het Trompetterkorps als grote concurrent, en daar waren ook de harmonieën van Soli Deo Gloria, St. Caecilia, én de majorettenpelotons. Bijna alle verenigingen stopten ermee, behalve Soli Deo Gloria, het Trompetterkorps en nieuwe korpsen zoals de sambaband Bateria Unidos d' Alcmaria en the Arthur Troop Pipes and Drums. Ik zag het met lede ogen aan."

Leemte

De leemte die op dit gebied van musiceren is ontstaan, gaat Fred Knijn zichtbaar aan het hart. "Ik ben van mening dat het in de huidige tijd ontbreekt aan visie, modern repertoire en uitstraling, Dat trekt geen mensen en zeker geen jeugd. Je moet een aparte klank hebben en daar streven we naar in Drumdemand. Inmiddels beschik ik over 20 muzikanten die affiniteit hebben met percussie. Het zijn zowel mannen als vrouwen uit de regio die allen ervaring hebben met slagwerk. Onder hen bevinden zich drie oud-leden van Kabasa. Ik kan nog een aantal mensen plaatsen dus degenen die dit avontuur met ons willen aangaan, kunnen reageren. De nadruk ligt niet op techniek, maar op strakke ritmes en uitstraling. De bezetting bestaat uit snaredrums, bassdrum, cymbals en percussie. Het repertoire is divers; van Afrikaanse klanken en de traditionele drumbandsound tot eigen werk. Ik laat me hierin sterk beïnvloeden door de leden zelf. Zij moeten het immers over het voetlicht brengen en het publiek entertainen. We repeteren eens in de twee weken op donderdag in de Boekelemeer in Alkmaar. We hebben net één repetitie achter de rug en ik moet zeggen dat deze prima verliep. Ik heb er alle vertrouwen in dat Drumdemand op 8 oktober zich op unieke wijze laat horen en zien!"

Deel uitmaken van Drumdemand? Stuur een mail naar Fred Knijn: f.s.m.knyn@ziggo.nl


Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten