De Waaier vraagt laptops voor leerlingen, ouderen en patiënten
De Waaier vraagt laptops voor leerlingen, ouderen en patiënten (Pexels.com)

Laptops gevraagd voor leerlingen, ouderen en patiënten

ALKMAAR - Verbinding maken is broodnodig tijdens de coronacrisis; verbinding om thuisonderwijs te kunnen volgen, verbinding om oma te laten weten dat je aan haar denkt, verbinding om vanuit het ziekenhuis het thuisfront te laten weten dat je oké bent. Zonder verbinding geen verbondenheid. Vanuit haar rol als verbinder wil Stichting De Waaier een bijdrage leveren aan die verbinding tijdens de coronacrisis en roept op om laptops, tablets en iPads te doneren voor leerlingen, ouderen en patiënten.

Scholieren en studenten moeten momenteel noodgedwongen thuisonderwijs volgen. Docenten geven instructies via Zoom, leerlingen maken opdrachten in een elektronische leeromgeving en studenten volgen online colleges. Maar wat als je onder de armoedegrens leeft en geen geld hebt voor een goede laptop? Gelukkig bieden gemeenten en scholen zelf hierin vaak al ondersteuning. Voor sommigen komt deze hulp echter niet snel genoeg op gang en hebben per direct een laptop nodig om hun opdrachten voor school te kunnen doen. Via bemiddeling van stichting De Waaier heeft ICT vanaf Morgen al drie leerlingen een iPad kunnen schenken maar de vraag is veel hoger.

Eenzaamheidsvirus

Koning Willem-Alexander zei het al: het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Na de sluiting van de verzorgingstehuizen voor publiek blijven veel ouderen eenzaam achter. Het is niet alleen een fysieke maar ook sociale 'lockdown' zonder bezoek van familie. Gelukkig vinden steeds meer senioren hun weg in de digitale wereld en kunnen via Facetime of Skype contact onderhouden met familie en kennissen. Een digitaal gesprek met een kleinkind of misschien wel met de partner die nog thuis woont wordt zo het hoogtepunt van de dag. Het ontbreekt de verzorgingstehuizen echter veelal aan ICT-middelen om alle bewoners hierin te kunnen voorzien.

Blik naar buiten
Ook op de Intensive Care-afdeling van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar kunnen ze iPads gebruiken. Voor coronapatiënten in quarantaine betekent het letterlijk een blik naar buiten. Patiënten die daartoe in staat zijn onderhouden zo contact met hun familie en vrienden die bezorgd achterblijven. Verpleegkundige Ilona: "Ook als deze epidemie over is kunnen we de iPads meer dan gebruiken omdat veel IC-patiënten nog niet kunnen schrijven maar wel letters kunnen aanwijzen of tikken."

Doneren
Wie kan er helpen de verbinding tot stand te brengen? Stichting De Waaier roept (ondernemend) Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en omgeving op; help verbinden, schenk een laptop (of tablet of iPad). Heb je er een liggen die niet meer gebruikt wordt (bij voorkeur max. 4 jaar oud)? Mail naar info@de-waaier.nl en zij zorgen dat hij op een plek terecht komt waar nu verbinding tot stand gebracht moet worden. Waar nodig ondersteunt ICT met refurbishing of datawiping.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten