Corona-update: RIVM telt nu aantal ziekenhuisopnames

Algemeen
Het RIVM neemt vanaf nu het aantal ziekenhuisopnames als maatstaf.
Het RIVM neemt vanaf nu het aantal ziekenhuisopnames als maatstaf. (Foto: Pixabay)

ALKMAAR - Het RIVM is overgestapt van het weergeven van het aantal besmette personen per gemeente naar het aantal ziekenhuisopnamen. Daarbij wordt gekeken uit welke gemeente iemand die met het corona-virus in het ziekenhuis ligt, afkomstig is. Het aantal Alkmaarders steeg van 16 naar 19. In Heerhugowaard zijn dat er zeventien, twee meer dan gisteren. Het aantal opgenomen Langedijkers bleef zes. Eén van de vijf Koggenlanders die gisteren nog in het ziekenhuis lagen mocht naar huis, zodat het aantal daar nu op vier staat.

Er zijn 722 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn meer nieuwe patiënten dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 507 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 4712.

"De provincie Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames te zijn", stelt het RIVM. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg neemt het aantal ziekenhuisopnames nog wel toe. De maatregelen die zijn genomen lijken een positief effect te hebben op het aantal opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 175, meldt het RIVM. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden. In totaal zijn nu, voor zover bekend, 1039 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 845. In totaal zijn er nu 12.595 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.