Sander Zonneveld: wijkagent tijdens corona

Algemeen
Sander Zonneveld, wijkagent centrum.
Sander Zonneveld, wijkagent centrum. Foto: Vincent de Vries

ALKMAAR - Geen opstootjes op het Waagplein, een verlaten Achterdam en nauwelijks winkeldiefstallen. De impact van de coronamaatregelen zijn groot, ook voor wijkagenten Sander Zonneveld en Geert van Duren die hun werk doen in een vrijwel uitgestorven centrum van de stad.

"Het is vreemd voor ons", zegt Sander Zonneveld, die in deze crisistijd meestal op straat te vinden is, maar incidenteel vanuit huis werkt. "Vandaag doe ik veel telefonisch, dus bel ik met de bewoners na een woninginbraak in plaats van bij ze langs te gaan. Het is even niet anders. Het aantal woninginbraken is overigens sterk gereduceerd, net als winkeldiefstallen. Het aantal meldingen van (geluids)overlast neemt juist toe. Het heeft natuurlijk alles te maken met de grote groep thuiswerkende mensen."

Benen uit je lijf

Wanneer Sander door het centrum loopt, spreekt hij regelmatig mensen aan die onvoldoende afstand houden. "Daar wordt meestal positief op gereageerd en het advies wordt opgevolgd. Winkels hebben het ontzettend moeilijk nu, dat zien we echt tijdens ons rondje door de stad. Ze houden zich doorgaans wel goed aan de gestelde regels. De weekenden zijn helemaal wennen, want meestal ren je de benen uit je lijf, van het ene incident naar het andere opstootje. Nu is het Waagplein helemaal uitgestorven en evenementen zoals Koningsdag zijn afgelast, dat zijn normaliter piekdagen voor ons. Als het maar geen stilte voor de storm is, want als straks de regels weer versoepelen willen mensen hun periode van rust en stilte goedmaken in de stad. Dat merken we dan meteen."

Mooi

Toch hoopt Sander dat binnenkort alles weer is zoals het was. "Zeker! Als wijkagenten zijn Geert en ik natuurlijk het liefst op straat en heb je zoveel mogelijk contact met de mensen om te helpen daar waar nodig. Dat maakt ons werk ook zo mooi en daarom heb ik dit beroep gekozen. Het is nu rustiger, maar daardoor ook een beetje saai. Hopelijk kan straks het normale leven weer op gang komen, want iedereen heeft het lastig en moet zijn hoofd boven water zien te houden. We moeten deze crisis samen door zien te komen, dan kunnen we straks weer genieten van een bruisend centrum."