Politie in actie tegen illegaal vuurwerk

Algemeen
De politie vond deze 12 cobra's bij een 16-jarige jongen.
De politie vond deze 12 cobra's bij een 16-jarige jongen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De politie en handhavers hebben naar aanleiding van het aantal meldingen over vuurwerkincidenten in Alkmaar een actie opgezet. De samenwerking was erop gericht om vuurwerkincidenten tegen te gaan. Tijdens deze actie is een zestienjarige jongen uit Heerhugowaard aangehouden voor het bezit van twaalf cobra’s. Dit illegale vuurwerk is in beslag genomen en de politie doet verder onderzoek.

Zestienjarige jongen met twaalf cobra’s aangehouden

De handhavers en politieagenten hoorden knallen in de omgeving van de Melis Stokelaan. Het geluid van het vuurwerk en de rookontwikkeling leidde naar de Heerhugowaarder die de cobra’s in zijn bezit had. De jongen is aangehouden en het illegale knalvuurwerk is in beslag genomen. De politie doet verder onderzoek naar het vuurwerk.

Gezamenlijke actie

Volgens de politie en de handhavers verliep de samenwerking uitstekend. Door samen de straat op te gaan konden zij snel in actie komen bij overlastmeldingen en vuurwerkknallen. De komende weken werkt de politie opnieuw samen met handhavers van de gemeente Alkmaar en handhavers van de BUCH gemeenten. Daarbij hebben zij elk hun eigen bevoegdheden. Burgemeester Emile Roemer: “Ik hoop dat iedereen zich aan het vuurwerkverbod gaat houden, we moeten de zorg ontzien deze dagen. Daarom ben ik blij met de uitstekende samenwerking tussen de handhavers en de politieagenten. Er ontstaan goede initiatieven zoals deze actie om vuurwerkincidenten te bestrijden. Door de krachten te bundelen, elk vanuit de eigen bevoegdheid, kunnen zij samen de veiligheid en leefbaarheid op straat vergroten.” 

De politie is de dagen voor de jaarwisseling extra alert op handel en het bezit van illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk. Vaak zijn de lontjes te kort, is het vuurwerk beschadigd en zit er teveel kruit in waardoor het vuurwerk te snel, te hard of in de verkeerde richting klapt. Grote kans dat iemand ernstig letsel oploopt. Niet alleen de afsteker, maar ook de omstanders. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s.

Illegaal vuurwerk melden

Wie weet of vermoedt dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld?  Meld dit bij de politie 0900-8844. Anoniem kan ook via 0800-7000.