Video

Alkmaars bidbook Europese School ingediend

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

ALKMAAR - De strijd om de Europese School is in de volgende fase beland. Zowel Alkmaar als Zaandam hebben hun bidbook bij het Ministerie van OCW ingediend. Die neemt naar verwachting nog dit jaar een besluit. De voorgestelde locatie voor de Europese School in Alkmaar is een braakliggend stuk grond aan de Hertog Aalbrechtweg, naast het Van der Meij College. Het is de bedoeling dat er vanaf januari 2023 gebouwd gaat worden.


Ouders van de Europese School Bergen hebben tijdens het planproces meegedacht en hadden invloed op de ingediende plannen. “Hun invloed was groot op onderwerpen zoals veiligheid, schaalgrootte en speelpleinen voor verschillende leeftijdsgroepen”, zegt wethouder Paul Verbruggen.


Hout en glas

Architetenbureau VenhoevenCS is verantwoordelijk voor het ontwerp van de school. De uitstraling van de school bestaat vooral uit hout en glas. Er is straks ruimte voor zo’n 900 leerlingen. De Europese School biedt onderwijs voor leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar en is in eerste instantie opgericht voor kinderen van het personeel van instellingen van de Europese Unie. De Europese School in Bergen is aan vernieuwing toe en renovatie of nieuwbouw op de huidige locatie is niet haalbaar. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil mede door de komst van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar Amsterdam nieuwe huisvesting realiseren. Ook veel kinderen van ouders die bij het Joint Research Centre (JRC) in Petten werken, maken gebruik de Europese School.



Sportfaciliteiten

Volgens Verbruggen biedt de voorgestelde locatie een aantal grote voordelen. “De bereikbaarheid is echt goed, de omgeving is prachtig en pas naast de school zijn volop sportfaciliteiten. Dat maakt de locatie uniek. Dit stadsdeel transformeert de komende jaren tot een aantrekkelijke omgeving met een nieuw station, woningbouw en hopelijk een nieuwe school. Meer informatie over de plannen voor de Europese school op www.europeanschoolalkmaar.com.

Dit is de beoogde plek voor de Europese school.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding