Alkmaar door de lens van Frits van Eck

Algemeen
ALKMAAR - Frits van Eck op een van zijn favoriete locaties in Alkmaar.
ALKMAAR - Frits van Eck op een van zijn favoriete locaties in Alkmaar. (Foto: Vincent de Vries )

ALKMAAR - Vanuit zijn appartement op de vijfde verdieping in de Hoef heeft hij een prachtig uitzicht over Alkmaar. Frits van Eck (77) groeide op in Egmond aan den Hoef, maar woont inmiddels al heel wat jaren in Alkmaar. Samen met zijn vrouw wandelt hij regelmatig de stad in en fotografeert bekende en minder bekende Alkmaarse pandjes, pleinen en straatjes. De foto’s deelt hij in de bekende Faceboogroep ‘Je bent Alkmaarder als’.

“Ik maak mijn hele leven al foto’s”, begint Frits, die door corona meer is gaan wandelen en Alkmaar fotografeert. “Ik heb er ook de tijd voor hè. We werken niet meer en kunnen in alle rust van onze wandelingen genieten. Als ik samen met mijn vrouw de stad inloop, moet ze altijd even op me wachten omdat ik weer een mooi plekje of pandje zie, haha. Ze is er inmiddels aan gewend. Als je zo op je omgeving let, zie je ook andere dingen. Je kijkt anders naar de stad. Het levert prachtige plaatjes op. De bekende eyecatchers van Alkmaar kent iedereen inmiddels wel, maar wat ik juist zo leuk vind, is het vastleggen van de wat minder bekende buurtjes. Zo fotografeerde ik de oude groentewinkel aan de Lindelaan en de Bloemwijk die op het punt staat gesloopt te worden. Dit soort oude wijkjes leveren prachtige plaatjes op en wat opvalt is dat huidige buurtbewoners - of mensen die er vroeger woonden - sterk sociaal verbonden zijn. Dat lees je terug in de reacties. Herinneringen komen bovendrijven en er komen reacties over gebeurtenissen die daar plaatsvonden of mensen die er woonden. Zo reageerde iemand op de foto van de voormalige groentewinkel: ‘Hele lieve mensen, mocht altijd mijn pakketjes daar brengen als de buren er niet waren en dan kreeg ik altijd een mandarijntje of een banaantje van ze’. Kijk, dat is toch prachtig?! Ik krijg soms wel eens gerichte verzoeken om een bepaalde straat of woning te fotograferen. Bovendien word ik ook gecorrigeerd door mensen die me wijzen op een fout in de tekst. Daar heb ik dan helemaal geen moeite mee, want ik weet lang niet alles en vind het vooral leuk dat mensen zo betrokken zijn.”

Reacties

Eenmaal thuis gekomen begint het bewerken van de foto’s en kijk ik welke geschikt zijn om te delen. “Hoewel ik hier niet geboren ben en opgroeide, waren we altijd gericht op ‘de stad’, want voor nieuwe kleren ging we altijd naar ‘de stad’, Alkmaar dus. Wat ik wel merk is dat ik eigenlijk te weinig van Alkmaar afweet, dus proberen meer te weten te komen over de geschiedenis. Die geschiedenis heeft voor prachtige straatjes en pandjes gezorgd. Zo ontdekte ik een mooi huis aan de Doelenstraat 4-6 met diverse gevelstenen. Was me nooit eerder opgevallen! Het was vroeger een artilleriehuis, ondergebracht in een kapel van een voormalig klooster. Inpandig zijn nog enige muurresten van de kapel zichtbaar. De gevelstenen uit 1604 zijn in 1999 teruggeplaatst en zien er schitterend uit. En als je vanaf de Bathbrug naar het Fnidsen kijkt, voel je echt de historie van de Alkmaar. Elke keer als ik de stad inloop zie ik weer nieuwe details die me opvallen dus ik blijf lekker fotograferen!”