Na 36 jaar pompen is het mooi geweest

Algemeen
Willem is sinds 1986 het gezicht van het tankstation aan de Nollenweg.
Willem is sinds 1986 het gezicht van het tankstation aan de Nollenweg. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Met bekende Nederlanders als Marco Borsato, Dries Roelvink en George Baker maakte hij altijd even een kletspraatje als ze hun auto vol met benzine gooiden. Ook Britt Dekker in d’r Porsche en Kees van der Spek (bekend van tv-programma Oplichters Aangepakt) zijn terugkerende klanten. Zijn vrouw Wilma - beter bekend als ‘Country Wilma’ - ontmoette hij ook hier op het tankstation. Willem Roos (69) is al 36 jaar pompbediende en is sinds 1986 het gezicht van het tankstation aan de Nollenweg. Eind juni gaat Willem met pensioen. “Ik kijk terug op een prachtige periode, maar nu is het mooi geweest.”

Of het vak pompbediende vroegen heel anders was dan nu? “Jazeker!”, zegt Willem volmondig via de telefoon die op de speaker staat, terwijl Wilma op de achtergrond meeluistert. “Je had persoonlijk contact, maakte een praatje, vulde de tank met benzine, controleerde het oliepeil en de banden. Daar kreeg je vaak een fooitje voor. Nu gaat nagenoeg alles elektronisch. Ondanks dat er veel veranderd is, heb ik het altijd met veel plezier gedaan. Anders houd je het geen 35 jaar vol. Ik denk dat de klanten voor 25% passanten zijn, de overige 75% van de bezoekers bestaat uit vaste klanten. Je leert ze kennen. Ze wonen in Alkmaar, Sint Pancras of Oudorp en tanken telkens op dezelfde locatie.”

Vloog over de motorkap

Hoewel tankstations en hun medewerkers regelmatig doelwit zijn van criminelen, heeft Willem geen nare incidenten meegemaakt. Op één na. “Een klant die niet wilde betalen, reed me voor mijn flikker. Ik vloog zo over de motorkap. In de rechtbank beweerde hij mij nooit aangereden te hebben, maar er waren camerabeelden en die spraken voor zich.”

Een schatje

In 2004 leert Willem zijn Country Wilma kennen. Wilma: “Ik had een collega gevraagd of hij nog vrijgezel was. Toen die zij dat Willen nog single was dacht ik: die is van mij! Ik was al lang vrijgezel en had het vertrouwen in mannen een beetje verloren. Maar Willem bleek een schatje; deze laat ik nooit meer gaan. Samen zijn we heel lief, haha.”

Cowboys zien

Na 36 jaar ‘pompen’ is het einde in zicht voor Willem. “Eind juni ben ik klaar en maak ik mijn vakantiedagen nog op. Op 1 augustus lever ik de sleutel in en zeg ik: succes ermee. Nu mag de jeugd het overnemen.” Wilma die naast zangeres altijd taxichauffeur was, stopte met haar werk toen ze zestig was. “De combinatie van taxi rijden en zingen raakte ik enigszins zat. Vooral de optredens werden minder leuk. Ook omdat er een hele stroom aan nieuwkomers bij kwam. De sfeer is ook niet meer hetzelfde als vroeger, minder gemoedelijk. Het is goed zo. We hebben het leuk samen en bulken nog van de plannen. Zo gaan we samen naar Amerika! We zouden voor corona al gaan, maar die reis werd dus uitgesteld. Maar we gaan hoor! Ik kan toch geen Country Wilma heten zonder ooit in Amerika te zijn geweest? Ik wil nu wel eens een paar cowboys zien.”