Statushouders vanaf november in De Vluchthoef

Algemeen
Op dit moment wordt het complex gereed gemaakt voor de komst van statushouders
Op dit moment wordt het complex gereed gemaakt voor de komst van statushouders ((Foto: Rodi Media/LV))

ALKMAAR - Het college van Alkmaar heeft groen licht gegeven voor de opvang van statushouders in opvanglocatie De Vluchthoef aan de Picassolaan. Op dit moment wordt het complex gereed gemaakt voor hun komst. Zo moet het pand bijvoorbeeld worden gecontroleerd op brandveiligheid. Vanaf 1 november mogen 450 statushouders hun intrek nemen in De Vluchthoef. Dit aantal wordt vanaf 1 januari afgebouwd tot 280; dat aantal moet 1 april gerealiseerd zijn. 

Of het COA ook volledig gebruik gaat maken van het aanbod van het college om tot het nieuwe jaar 450 statushouders aan de Picassolaan te huisvesten is nog niet bekend. De nood bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is hoog door de toestroom uit Afghanistan. Ook is de uitstroom uit AZC’s stilgevallen door de wooncrisis. 

Extra opvangplaatsen

Landelijk zijn er 4.000 extra opvangplaatsen nodig. De statushouders in De Vluchthoef mogen er maximaal twee jaar wonen. Daarna wordt het een reguliere woonwijk. Hiervoor is het van belang dat de gemeente het pand aan de Picassolaan van het COA kan overkopen. Wethouder Dijkman: “Hiervoor vragen we advies bij een onafhankelijk adviesbureau. Dat bureau gaat uitgangspunten voor de taxatie bepalen.”