Kinderboekenweek 2021: Alkmaarse kinderen maken kennis met diverse beroepen

Algemeen
Kinderen maakten kennis met uiteenlopende beroepen.
Kinderen maakten kennis met uiteenlopende beroepen. (Foto: Fer Korver Fotografie)

ALKMAAR - Op de foto met een echte brandweer. De kok helpen met de desserts klaarmaken (en opeten). Geduldig botten opgraven als archeoloog. Spijkers slaan met de timmerman. Alles was zaterdag 9 oktober mogelijk in de Clavis Conceptwinkel in het Hooge Huys in Alkmaar.

De innovatieve kinderboekwinkel was geheel in het thema van de Kinderboekenweek omgetoverd tot een heuse Beroepenbeurs. Kinderen konden hun favoriete beroep ontmoeten en ondervragen. Dit leverde mooie gesprekken en veel interactie op. Directeur Clavis Nederland Charlotte de Lannée de Betrancourt: “Als conceptwinkel proberen wij kinderen meer te bieden dan alleen leuke boeken. Door onze activiteiten hopen wij de boeken echt tot leven te laten komen bij de kinderen en jeugd.”

Op ontdekkingstocht

De opkomst was groot en de sfeer zat er goed in. De kinderen mochten door het hele pand op zoek naar beroepen en bij elk bezocht beroep kregen zij een stempel. Met een volle kaart kregen ze een cadeautje mee naar huis. De kapper vlocht haren, de juf onderwees en de textielbewerkers lieten de kinderen zelf een kussentje maken op de naaimachine. Paralympiër Geert Schipper poseerde trots bij zijn racerolstoel en trok veel bekijks. Alle kinderen gingen blij en gezond de deur uit na een goede controle door de tandarts en oogarts in de Gezondheidskliniek.

Pindakaas

Ook buiten de winkel was genoeg te doen. Op de markt konden de kinderen het beroep van de marktkoopvrouw, kaasmaker en bloemist ontdekken. Want hoe maak je nu een mooi boeket of die lekkere kaas? Elk gezin mocht een eigen potje pindakaas maken voor thuis op de boterham.

Vol enthousiasme

Alhoewel de activiteiten voor kinderen waren bedoeld, waren de (groot)ouders niet minder enthousiast. Ze volgden hun kroost op de voet door het hele pand en stimuleerden ze om vragen te stellen. De Lannée de Betrancourt: “Het is fantastisch om te zien dat ouders, opa’s en oma’s de tijd nemen om met hun (klein)kinderen in de wereld van de boeken te duiken.” 

Prikkelen

Iedereen weet dat voorlezen en lezen een zeer belangrijk onderdeel is in de ontwikkeling van een kind. Niet alleen voor hun taalontwikkeling, maar ook voor het prikkelen van hun fantasie. “En dat hebben kinderen voldoende’, besluit ze lachend. “We kunnen niet wachten tot de Kinderboekenweek van volgend jaar.”

Kinderen maakten kennis met uiteenlopende beroepen.