Maaltijdbezorgers letten op autoverzekering

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Enige tijd geleden vond in Heerhugowaard een ongeval plaats met de auto van een maaltijdbezorger. De bestuurder van het voertuig hield er niets aan over. Enkel wat onbezorgde – of later bezorgde – maaltijden en een kapot voertuig waren het gevolg. Materiële schade aan de auto, of zelfs de vervanging daarvan, wordt in principe vergoed door de verzekeraar van het bedrijf dat de maaltijden bezorgt. Tenminste, dat zal in de meeste gevallen zo zijn. Een incident met een maaltijdbezorger, enkele jaren geleden in Arnhem, maakte duidelijk dat maaltijdbezorgers wel goed moeten opletten bij het verzekeren van hun (bezorg)voertuigen.

Woningoverval

In 2017 vond in Arnhem een bizar incident plaats met een bezorgauto van een maaltijdbezorger. De bewoners van een woning die overvallen werd, gebruikten de auto van een toevallig passerende maaltijdbezorger om te vluchten voor de overvaller. Na gevlucht te zijn realiseren ze zich dat hun kinderen nog thuis zijn en keren ze rechtsomkeert. Daarbij zien ze de overvaller de woning verlaten en rijden hem ‘in blinde paniek’ aan, zo verklaart een van de slachtoffers. De overvaller overleefde dat overigens niet. Het was destijds een sensationeel verhaal, waarover ook de eigenaar van het bezorgvoertuig uitgebreid verslag deed tegenover de media. Dat verslag kwam hem duur te staan, zo bleek later. 

Verzekeringskwestie

Verzekeraar ASR zegde de verzekeringscontracten met de maaltijdbezorger op. Dit omdat de voertuigen als reguliere bedrijfsvoertuigen geregistreerd stonden en niet voor bezorging gebruikt mochten worden. In verzekeringscontracten maken autoverzekeraars hier onderscheid tussen. Wie zijn voertuig anders gebruikt dan in de polis vermeld staat, heeft geen recht op uitkering bij schade en mag dus soms zelfs op zoek naar een nieuwe verzekeraar. Dat geldt in zekere mate ook voor particulieren. Wie zijn auto enkel gebruikt voor privédoeleinden kan probleemloos autoverzekering vergelijken om de goedkoopste of aantrekkelijkste verzekering te vinden. Bij (gedeeltelijk) zakelijk gebruik wordt het al anders. Sowieso is het altijd verstandig om de polisvoorwaarden goed door te nemen, ongeacht of het een zakelijke of particuliere auto betreft. Dat voorkomt vervelende verrassingen.

Eenzijdig ongeluk

Bij het ongeluk in september met de auto van een maaltijdbezorger in Heerhugowaard was geen sprake van een aansprakelijke derde partij. Het betreft een eenzijdig ongeval doordat de bestuurder schrok. Niet elke autoverzekering vergoedt dat soort schade. Veel autobezitters zijn alleen WA-verzekerd. Zij kunnen geen beroep doen op hun verzekeraar bij een eenzijdig ongeval of bij andere schade door eigen toedoen. Hiervoor zullen zij dus zelf de portemonnee moeten trekken. 

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)