Victoriefonds Oeuvreprijs voor Pieter van Dijk

Algemeen
Victoriefonds Oeuvreprijs voor Pieter van Dijk.
Victoriefonds Oeuvreprijs voor Pieter van Dijk. (Foto: Erna Faust)

ALKMAAR - Stadsorganist Pieter van Dijk ontving zondag 17 oktober de Victoriefonds Oeuvreprijs 2021. De prijs werd in de Grote Kerk uitgereikt door Hans Romeyn, oud-burgemeester van Heiloo en voorzitter van de vakjury.

De Victoriefonds Oeuvreprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een kunstenaar uit de regio die met zijn of haar oeuvre een prominente, onderscheidende rol heeft gespeeld in zijn of haar discipline. In zijn toespraak riep juryvoorzitter Hans Romeyn in herinnering dat een toen twintigjarige Pieter van Dijk in 1978 voor het eerst onder het imposante orgel in de Alkmaarse Grote Sint Laurenskerk stond. Ondanks de niet optimale geluidskwaliteit van het orgel was de jonge Pieter direct geïmponeerd. Hij kon toen nog niet weten dat hij ruim twintig jaar later officieel organist van de Grote Kerk zou worden. Sinds 2004 is hij standsorganist van Alkmaar.

In die functie is hij verantwoordelijk voor de organisatie van concertseries in de Grote Kerk en voor het welzijn van historische orgels. Daarnaast doceert hij aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg en is hij als vakdocent en hoofd van de orgelafdeling verbonden aan het gerenommeerde conservatorium van Amsterdam. Samen met organist Frank van Wijk heeft hij de artistieke leiding van het Orgel Festival Holland. Met dit podium wil Pieter van Dijk een springplank voor jong talent bieden.