Alkmaar: stad van kaas én bloemen?

Algemeen
Zo presenteerde de Alkmaarse ondernemer Hans van de Leygraaf in 2017 zijn plannen.
Zo presenteerde de Alkmaarse ondernemer Hans van de Leygraaf in 2017 zijn plannen. (Foto: Archief Rodi Media)

ALKMAAR - Wordt Alkmaar naast kaas ook beroemd als bloemenstad? Deze week verschijnt er een rapport met aanbevelingen om de stad groener en fleuriger te maken. Een volledig groene strook vol bloemen om het centrum heen kost zo’n vier miljoen euro. Daarom wordt begonnen met het Victoriepark en het Bolwerk. Dit kost drie ton en die heeft het college alvast gereserveerd. Wethouder Robert te Beest verklaart het verschil.

“Het is heel ambitieus om alles uit te voeren. Dat praat je over een bedrag van vier miljoen euro en is er sprake van een complete groene ring om het centrum heen. Dan zou je de Bierkade en Kanaalkade dus ook moeten aanpakken. Daar mag de politiek zich over buigen. Als college reserveren wij drie ton en die wordt komende maand hopelijk door de raad vastgesteld. Met de drie ton worden het Victoriepark en Bolwerk voorzien van vooral stinzeplanten, dit zijn planten die een uitheemse oorsprong hebben, maar het hier goed doen. Ook wordt het meubilair in deze groenstroken aangepakt.” Volgens Te Beest werkt zo’n groene oase als visitekaartje voor toeristen en als wandelplezier voor de eigen inwoners. 

Hans van de Leygraaf

Het idee van de bloemenzee rondom het stadscentrum is van de Alkmaarse ondernemer Hans van de Leygraaf die in 2017 zijn plannen presenteerde. Hij was er destijds van overtuigd dat Alkmaar door de zee aan bloemen een nationale en internationale belevenis kon worden. Volgens Van de Leygraaf speelde Alkmaar vroeger een belangrijke rol in de bloembollenhandel en zou de duurste tulp in 1673 zijn verkocht voor 5200 gulden, een bedrag waar je toen een grachtenpand voor kon kopen. 

Kanaalkade 

Het is niet bekend of een groene ring om het centrum gevolgen heeft voor de infrastructuur. Zo waren er ooit plannen om de Kanaalkade met eenrichtingsverkeer aan de kanaalzijde te vergroenen, maar besluiten over verkeersmaatregelen en dat soort zaken heeft het college niet genomen, laat burgemeester Anja Schouten weten. “Met het Bolwerk en Victoriepark slaan we nu een eerste slag.”