Ellen van Dijk op weg naar goud.
Ellen van Dijk op weg naar goud. ((Foto: Frits van Eck))

Goud voor Van Dijk en Evenepoel

ALKMAAR - Ellen van Dijk is voor de vierde keer op rij Europees kampioene tijdrijden geworden. De Nederlandse, die uitkomt voor Trek-Segafredo, was in Alkmaar over ruim 22 kilometer een klasse apart. Ze finishte na 28 minuten en 7 seconden. De Duitse Lisa Klein gaf 29 seconden toe, goed voor zilver. Het brons was voor Van Dijks landgenote Lucinda Brand, die 52 seconden meer nodig had voor haar rondgang door Noord-Holland.

Van Dijk begreep dat de verwachtingen hoog waren en dat haar vierde titel op rij haast als vanzelfsprekend klonk. "Maar zo makkelijk gaat het niet", vertelde ze. "Het klinkt simpel: je bent de favoriet en je wint. Maar ik kamp al een tijd met rugklachten en het was zelfs lang onzeker of ik hier zou starten." Ze had een goed voorjaar met onder meer winst in Dwars door Vlaanderen. "Daarna ben ik wel gaan sukkelen met mijn rug. Ik kon ook vaak niet in een tijdritpositie fietsen." Dat de race in Alkmaar voorspoedig was verlopen leverde behalve het goud en de Europese kampioenstrui ook opluchting op. "Het WK, volgende maand in Yorkshire, is mijn volgende doel. Dit was een belangrijk moment in mijn voorbereiding. Daarbij ging het er vooral ook om of mijn rug het zou houden. Was dat niet gebeurd dan had ik het seizoen misschien voortijdig moeten beëindigen."

Supertalent
Bij de mannen werd de tijdrit gewonnen door de piepjonge Belg Remco Evenepoel. Het Vlaamse supertalent had voor de ruim 22 kilometer 24 minuten en 55 seconden nodig. Niemand kwam in de buurt van Evenepoel, die vorig jaar nog bij de junioren reed. De 19-jarige Belg won zaterdag nog de Clásica San Sebastián, zijn eerste eendaagse wedstrijd in de WorldTour. De Deen Kasper Asgreen pakte zilver, het brons was voor de Italiaan Edoardo Afini. 

Evenepoel werd door emoties overmand toen duidelijk was dat hij er met het goud vandoor zou gaan. Het Belgische wielrennen kreeg maandag een zware klap te verwerken met de dood van Bjorg Lambrecht, het 22-jarige talent dat een zware val in de Ronde van Polen niet overleefde. Eerder dit jaar overleed een andere jonge Belgische wielrenner, Stef Loos, aan de gevolgen van een ongeval in de koers. Hij was een oud-ploeggenoot van Evenepoel, die zich had voorgenomen een eerbetoon te brengen. "Deze overwinning is niet voor mij, maar voor onze sterren in de hemel", sprak de Europees kampioen, die meteen ook voldeed aan de eis voor deelname aan de Olympische Spelen op de tijdrit. 

Bij de tijdrit voor beloften gingen Johan Price-Pejtersen uit Denemarken en de Duitse Hannah Ludwig er met de winst vandoor.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten