Vrijwilligers gezocht met GGZ-ervaring

Algemeen
Medewerkers GGZ NHN voor hoofdkantoor waar CFM-raad vaak vergadert.
Medewerkers GGZ NHN voor hoofdkantoor waar CFM-raad vaak vergadert. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De CFM-raad (Cliënten en Familie Medezeggenschap) van GGZ NHN is op zoek naar vrijwilligers met GGZ-ervaring. De raad bestaat uit vrijwilligers die door eigen ervaring weten wat een behandeling bij GGZ NHN kan betekenen: cliënten, ex-cliënten, familieleden en andere naast betrokkenen.

Per jaar behandelt GGZ NHN ongeveer 10.000 cliënten in de hele kop van Noord-Holland. GGZ NHN richt zich op mensen van alle leeftijden. Hun wensen en behoeftes zijn een belangrijk uitgangspunt in de hulpverlening. De raadsleden bezoeken klinieken en houden spreekuur op verschillende locaties van GGZ NHN, in de regio's Den Helder, Hoorn, Schagen, Alkmaar en Heiloo. Zij horen wensen en behoeftes en kunnen signalen aan de orde stellen vanuit het perspectief van cliënten en familie. Ze nemen deel aan overleggen en bijeenkomsten en spreken met de medewerkers van GGZ NHN en met directie en bestuur. De CFM-raad geeft de organisatie advies, bijvoorbeeld over zorgprogramma's, het eten, de huisvesting of de veiligheid. Zo kunnen zij invloed uitoefenen op de omstandigheden en zorgen zij dat belangen van cliënten, familie en naastbetrokkenen goed behartigd zijn.

Psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg hebben nog vaak te kampen met een stigma en vooroordelen. Hierdoor is het voor mensen soms moeilijk is om over hun klachten te praten of om hulp te zoeken als ze dat nodig hebben. Ariëla (48) heeft al haar hele leven te maken met lichamelijke en ook psychiatrische aandoeningen. Ze vertelt: "Mijn ziek zijn heeft een groot deel van mijn leven in zijn greep. Het heeft invloed op ieder aspect; familie, wonen, werken, noem maar op. Zonder de hulp die ik kreeg van GGZ NHN en van mijn man en dochter was ik er misschien niet meer. Ik ben daar heel dankbaar voor, voor die hulp". Eind vorig jaar nam ze de stap om contact te leggen met de CFM-raad van GGZ NHN, in de hoop lid te kunnen worden om zo iets terug te kunnen doen. En dat lukte. In de korte tijd dat ze nu raadslid is heeft ze zich ingezet bij diverse vergaderingen en een werkgroep.

Interesse? Bel 072 5312717, mail info@cfm-ggznhn.nl of kijk op www.ggz-nhn.nl/cfmraad .