v.l.n.r. Tjarda de Man (psychiater), Linda Mulder (verpleegkundige AOA), Hanneke de Wit (psychiatrisch verpleegkundige) en Marjan Rijnja (unithoofd AOA/MPU).
v.l.n.r. Tjarda de Man (psychiater), Linda Mulder (verpleegkundige AOA), Hanneke de Wit (psychiatrisch verpleegkundige) en Marjan Rijnja (unithoofd AOA/MPU). ((Foto: Aangeleverd))

Eerste medisch psychiatrische unit in de regio

ALKMAAR - Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar) en GGZ Noord-Holland-Noord hebben samen een nieuwe unit binnen het ziekenhuis geopend; de medisch psychiatrische unit (MPU). Op de MPU krijgen patiënten die vanwege een lichamelijke aandoening in het ziekenhuis opgenomen zijn tegelijkertijd goede zorg en aandacht voor hun psychiatrische problemen. De MPU is een nieuwe voorziening in deze regio.

De MPU is onderdeel van de acute opname afdeling (AOA). De unit bestaat uit vier bedden waar 24-uurszorg geboden wordt aan patiënten bij wie sprake is van zowel lichamelijke als psychiatrische ziektebeelden. Door de combinatie van diagnoses is de juiste samenwerking en afstemming van zorg nodig, die op reguliere verpleegafdelingen niet altijd mogelijk is. Speciaal voor deze patiënten is daarom de MPU opgericht.

Zorgbehoefte

Voor een opname op de MPU is het een vereiste dat de lichamelijke aandoening niet buiten het ziekenhuis kan worden behandeld en de psychiatrische stoornis niet op een reguliere afdeling kan worden behandeld. Met andere woorden, de patiënt is lichamelijk te ziek voor een psychiatrische afdeling en psychiatrisch te ziek voor een reguliere verpleegafdeling in het ziekenhuis.

Betere kwaliteit van zorg

Door de MPU kan het ziekenhuis gerichter kwalitatieve zorg bieden aan deze patiëntengroep, die nu ook al - maar verspreid - in het ziekenhuis is opgenomen. Het team van de AOA is geschoold door het ziekenhuispsychiatrische team van de GGZ Noord-Holland-Noord. De psychiater beoordeelt of een patiënt op de MPU terecht kan. Gezamenlijk nemen zij de zorg voor deze patiëntenpopulatie op zich.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten